Fiskgryta

Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Fiskgryta

14

13 ingredienser

20 min

En mycket enkel och snabbgjord gryta med smörkokta, saftiga grönsaker.

Ingredienser

portioner4
  • 400 g gösfilé (lax eller regnbåge)
  • 150 g skalade räkor
  • 2 morötter
  • 1 bit rotselleri
  • 0,5 purjolök
  • 1 dl vatten
  • 1 burk konserverade hela tomater
  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 2,5 dl vitt vin
  • 1 knippe dill

Gör så här

  1. Riv morötter och selleri grovt och strimla purjolöken. Koka upp en kastrull med 1 deciliter vatten och en matsked smör och lägg i grönsakerna. Låt koka i 2 minuter.
  2. Häll upp tomaterna och grädden i en stor kastrull. Skär fiskfiléerna i 2 centimeter tjocka skivor och lägg dem bland tomaterna och grädden. Krydda med salt och peppar. Tillsätt de kokta grönsakerna, vinet och resten av smöret.
  3. Låt sjuda på mycket svag värme i cirka 5 minuter. Rör inte om för mycket. Lägg till sist i räkorna och låt alltsammans bli genomvarmt utan att koka. Strö över finhackad dill till serveringen. Kokad potatis passar utmärkt till.