Kokt rimmat fläsklägg med rotmos

Kokt rimmat fläsklägg med rotmos
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Kokt rimmat fläsklägg med rotmos

28

6 steg att laga

17 ingredienser

2h 5 min

Husmanskost är inte att förakta. Ät ofta!

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 2 kg rimmad fläsklägg, sågad i fyra bitar
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 lagerblad
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • vatten
  • 700 g kålrot

Rotmos:

  • 700 g kålrot
  • 1 morot
  • 6 potatisar
  • salt
  • vitpeppar, från kvarn
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • fläskspad
  • 2 msk smör
  • valfri senap till servering

Gör så här

  1. Lägg fläskläggen i en rymlig kastrull och slå på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma.
  2. Dela grönsakerna i grova bitar och lägg i lök, morot och kryddor. Koka sakta tills köttet känns mört, det tar cirka 2 timmar.
  3. Rotmos: Skölj och skala rötter och potatis. Skär rötterna i mindre bitar.
  4. Koka kålrötterna och moroten i fläskspad om läggen är kokad i förväg, annars i lättsaltat vatten. Koka i cirka 30 minuter och lägg därefter i potatisen. Koka allt mjukt.
  5. Pressa rötter och potatis eller kör i mixer. Blanda i smör och späd med fläskspad till lagom konsistens. Smaka av med salt, lite peppar och aningen ingefära.
  6. Servera fläskläggen med rotmoset och senap.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Klassisk lasagne med Grana Padano

4 rätter som räddar januari

När julen är över och allt känns trist - då äter du det här!

Läs mer