
Nils Emils hamburgare med klyftpotatis och sallad med thousand island-dressing
Nils Emils hamburgare med klyftpotatis och sallad med thousand island-dressing
Ingredienser
- 600 g nötfärs
- 2 äggulor
- 1 msk dijonsenap
- 2-3 msk grönpeppar
- 1 dl stjälkselleri, finskuren
- salt
- 0,5 krm strösocker
- ev peppar, från kvarn
- smör, till stekning
Thousand island-dressing:
- 2 dl majonnäs
- 2 dl crème fraîche (eller gräddfil)
- 1 dl chilisås
- 1 schalottenlök, finhackad
- 0,5 grön paprika, finhackad
- 0,5 röd paprika, finhackad
- 1 dl ättiksgurka, finhackad
- tabasco
- salt
Klyftpotatis:
- färsk klyftad potatis
- timjan
- rosmarin
- vitlök
- olivolja
- salt
- peppar, från kvarn
Gör så här
- Blanda samman färsen med resten av ingredienserna. Lägg i grönpeppar sist. Smaka av eller stek ett litet prov. Forma till fyra hamburgare.
- Thousand island-dressing: Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och tabascosås.
- Klyftpotatis:Blanda potatisklyftorna med övriga ingredienser i en långpanna.
- Baka i ca 225 grader varm ugn.
- Stek eller grilla hamburgarna till önskad stekningsgrad.
- Servera tillsammans med klyftpotatis, blandad sallad med thousand island-dressing och gärna lite kokta bönor till (t ex brytbönor eller vaxbönor).