Parmaskinkasallad med getost

Parmaskinkasallad med getost
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Parmaskinkasallad med getost

Av: Nikolaj Kirk

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

20 min

En matig sallad som förutom getost och parmaskinka också innehåller svamp och vermouth. Perfekt både som huvudrätt och som del i en buffé.

Ingredienser

portioner
  • 400 g lufttorkad skinka, i bit
  • 250 g blandad svamp
  • 4 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 12 körsbärstomater
  • 100 g mild getost
  • 2 kvistar timjan
  • 1 knippe dill
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl torr vermouth
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala och hacka vitlöken och schalottenlöken. Fräs vitlökshacket och hälften av schalottenlöken i smör i en stekpanna. Tillsätt svampen och häll på 1 deciltier vermouth. Salta och peppra.
  2. Koka ihop och reducera tills konsistensen blir tjock som en stuvning. Finhacka dillen och tillsätt den. Dra av timjanblanden från stjälkarna och tillsätt ungefär hälften i svamppannan.
  3. Skölj och dela tomaterna och lägg i en skål. Skär halvcentimetertjocka skivor av skinkan och strimla på. Blanda ner resten av schalottenlöken. Peppra och salta, samt ringla över olivoljan.
  4. Blanda ner getosten. Häll på resterande vermouth. Lägg i återstående timjanblad och blanda väl.
  5. Lägg svampen på en tallrik och strö skinksalladen ovanpå. Servera genast.