Gravlax med hovmästarsås och spenatsallad

Gravlax med hovmästarsås och spenatsallad
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Gravlax med hovmästarsås och spenatsallad

Av: Nikolaj Kirk

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

1h 20 min

Laxsida gravad i vodka och dill serveras här tillsamman med en krämig spenatsallad och en klassisk hovmästarsås.

Ingredienser

portioner
  • 1 laxsida
  • 1,5 dl salt
  • 2 msk vitpeppar, krossad
  • 1 dl strösocker
  • 1 knippe dill
  • 0,5 dl vodka (eller gin)

Spenatsallad:

  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g spenat
  • 1 rödlök
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • svartpeppar

Hovmästarsås:

  • 0,5 dl dijonsenap
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • vitpeppar, från kvarn

Gör så här

  1. Lägg laxen på ett fat. Häll på vodkan och strö över salt, peppar, socker och dill.
  2. Låt ligga kallt minst 1 timme, men gärna upp till ett dygn.
  3. Blanda under tiden samman spenatsalladen. Pressa citronen i grädden och vispa. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skär rödlöken i stora klyftor och ta bort eventuella rötter från bladspenaten. Blanda ner i grädden.
  5. Blanda ingredienserna till hovmästarsåsen.
  6. Vispa tills sockret inte knastrar längre, det betyder att det har löst sig ordentligt.
  7. Servera laxen tillsammans med hovmästarsåsen och spenatsalladen.