Klassiska chokladtryfflar

176 röster
1h 20 min
35 st
Chokladtryffel
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Chokladtryffel är en riktig klassiker till jul, men funkar lika bra vid andra festliga tillfällen! Tryffel går att smaksätta på massvis av olika sätt, det är bara att prova sig fram. Beräknat till ca 35 chokladtryfflar.

Visa mer
1h 20 min
35 st

Du behöver

Chokladtryffel

  • 300 g mörk choklad av god kvalité
  • 2 dl vispgrädde
  • 20 g smör
  • kakao

Gör så här

  1. Chokladtryffel
    Koka upp grädde i en kastrull. Hacka under tiden mörk choklad och lägg den i en porslinsskål.
  2. Sätt skålen med choklad över en kastrull med kokande vatten så att chokladen smälter. Rör under tiden ner grädde till en jämn smet.
  3. När chokladsmeten är helt blank rör i smöret. Rör runt tills chokladsmeten blir blank igen.
  4. Häll ut tryfflen på ett fat och täck med plastfolie. Sätt in i kylen och låt den stelna i 1-2 timmar. Eller sätt in den i frysen så går det lite fortare.
  5. Forma sedan små chokladtryfflar av smeten, ta hjälp av en sked eller ett kuljärn. Eller fyll en spritspåse med smet och spritsa ut små kulor.
  6. Rulla varje chokladtryffel i kakao.
26 december 2010
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept