New Orleans gumbo

18 röster
2-2,5 h
8
New Orleans gumbo
Foto: TV4

Lisas lite enklare version av en gumbo, delstaten Louisianas officiella maträtt, en typ av gryta med korv och kyckling.

Visa mer
2-2,5 h
8
8 portioner

Du behöver

  • 2 rödlök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 röd paprika
  • 4 stjälkar blekselleri
  • 1 litet knippe bladpersilja finhackad [ca 2 dl]
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5-1 tsk cayennepeppar
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk svartpeppar, nymalen
  • 1 kg kycklinglårfilé urbenad
  • 250 g andouillekorv, gärna färsk (eller kielbasa)
  • 0,75 dl olja neutral
  • 1,5 dl vetemjöl
  • ca 1,5 l kycklingbuljong
  • 2 dl tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 3 bananschalottenlök
  • ca 2 msk vitvinsvinäger
  • ris (eller vitt bröd, till servering)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Strimla rödlök och vitlök. Kärna ur och hacka paprikan. Strimla sellerin och hacka persiljan fint. Blanda alla grönsaker (förutom schalottenlök) med 1/3 av den hackade persiljan, timjan, lagerblad, salt, cayennnepeppar, kryddpeppar och svartpeppar. Ställt åt sidan.
  2. Bryn kycklingen i omgångar i en stor gjutjärnsgryta med olja tills de är gyllenbruna runt om. Ta upp kycklingen och lägg åt sidan. Skiva korven och stek den i samma gryta. Ta upp korven. Häll allt fett från kastrullen i en mått-skål och addera neutral olja till skålen så att mängden fett kommer upp till totalt ca 1,5 dl.
  3. Häll tillbaka allt fett i gjutjärnsgrytan och skrapa försiktigt botten med en träslev så att alla fastbrända bitar lossnar från botten. Vispa i mjölet i fettet och låt koka upp på medeltemperatur under omrörning tills du har en mörkbrun vätska, det tar ca 20 minuter om du låter blandningen puttra. Rör i den då och då så du inte bränner den. Det här blir som en redning.
  4. Tillsätt buljongen till redningen. Blanda ut tomatpurén med 5 dl vatten och rör ner i grytan tillsammans med hackade tomater. Tillsätt grönsaks- och örtblandningen, korv och kyckling. Låt allt koka upp på hög värme och låt reducera tills vätskan kokat samman och blivit lite tjockare. Det tar ca 1 timma beroende på storlek på grytan. Rör om då och då under tiden så det inte bränner.
  5. Tillsätt finhackad bananschalottenlök, vinäger och resten av persiljan och koka i ytterligare ca 5 minuter. Ta bort från värmen och låt stå ca 10 minuter innan servering. Smaka av och servera med vitt bröd eller ris.

laddar fler recept...

Laddar fler recept...