Lisas lite enklare version av en gumbo, delstaten Louisianas officiella maträtt, en typ av gryta med korv och kyckling.
New Orleans gumbo
Du behöver
- 2 röda lökar
- 4 klyftor vitlök
- 1 stor röd paprika
- 4 stjälkar blekselleri
- 1 litet knippe bladpersilja finhackad (ca 2 dl)
- 2 lagerblad
- 2 tsk salt
- 1 tsk torkad timjan
- 0,5-1 tsk cayennepeppar
- 0,5 tsk mald kryddpeppar
- 1 tsk nymalen svartpeppar
- 1 kg urbenad kycklinglårfilé
- 250 g andouillekorv eller kielbasa, gärna färsk
- 0,75 dl neutral olja
- 1,5 dl vetemjöl
- ca 1,5 l kycklingbuljong
- 2 dl tomatpuré
- 400 g krossade tomater
- 3 bananschalottenlök
- ca 2 msk vitvinsvinäger
- ris eller vitt bröd, till servering
Gör så här
- Strimla rödlök och vitlök. Kärna ur och hacka paprikan. Strimla sellerin och hacka persiljan fint. Blanda alla grönsaker (förutom schalottenlök) med 1/3 av den hackade persiljan, timjan, lagerblad, salt, cayennnepeppar, kryddpeppar och svartpeppar. Ställt åt sidan.
- Bryn kycklingen i omgångar i en stor gjutjärnsgryta med olja tills de är gyllenbruna runt om. Ta upp kycklingen och lägg åt sidan. Skiva korven och stek den i samma gryta. Ta upp korven. Häll allt fett från kastrullen i en mått-skål och addera neutral olja till skålen så att mängden fett kommer upp till totalt ca 1,5 dl.
- Häll tillbaka allt fett i gjutjärnsgrytan och skrapa försiktigt botten med en träslev så att alla fastbrända bitar lossnar från botten. Vispa i mjölet i fettet och låt koka upp på medeltemperatur under omrörning tills du har en mörkbrun vätska, det tar ca 20 minuter om du låter blandningen puttra. Rör i den då och då så du inte bränner den. Det här blir som en redning.
- Tillsätt buljongen till redningen. Blanda ut tomatpurén med 5 dl vatten och rör ner i grytan tillsammans med hackade tomater. Tillsätt grönsaks- och örtblandningen, korv och kyckling. Låt allt koka upp på hög värme och låt reducera tills vätskan kokat samman och blivit lite tjockare. Det tar ca 1 timma beroende på storlek på grytan. Rör om då och då under tiden så det inte bränner.
- Tillsätt finhackad bananschalottenlök, vinäger och resten av persiljan och koka i ytterligare ca 5 minuter. Ta bort från värmen och låt stå ca 10 minuter innan servering. Smaka av och servera med vitt bröd eller ris.
13 oktober 2017