La pissaladière

La pissaladière
Foto: Tv4

La pissaladière

0

16 ingredienser

1 h

Pizza toppad med stekt lök, sardeller, anjovis och svarta oliver.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
2712 Domaine Pré Baron Sauvignon Blanc, Loire, Frankrike
Ett torrt, friskt vin med inslag av passionsfrukt, lime, persika och örter. Vinet har en fin syra som passar utmärkt till den fina syran i löken. Dessutom har vinet en liten smörig touch vilket gifter sig fint med de salta sardellerna.

Ingredienser

portioner

Pizzadeg

  • 300 g vetemjöl
  • 2,25 dl varmt vatten (37 grader)
  • 8 g torrjäst
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm strösocker
  • 3 msk olivolja

Lökbädd

  • 1 kg gul lök
  • 10 klyftor vitlök
  • 4-5 msk olivolja
  • 3 msk strösocker
  • timjan
  • lagerblad
  • 1 msk kapris
  • 50 g sardellfiléer i olja

Garnering

  • 1 förp ansjovis
  • 20 svarta oliver

Gör så här

  1. Pizzadeg
    Lägg jästen i en bunke och häll på vattnet. Låt vila 15 minuter.
  2. Häll ner mjölet i bunken och rör om. Blanda ihop alla ingredienserna tills du får en mjuk och elastisk deg. Låt degen vila under duk i en timme.
  3. Lökbädd
    Hacka löken och pressa vitlöken.
  4. Värm upp 4-5 msk olivolja i en gryta. När det är varmt, lägg i lök, vitlök, timjan, lagerblad och socker. Låt stå på svag värme och rör tills löken blir genomskinlig(ska inte få färg) ca 30 minuter

  5. Blanda ner kapris, sardeller samt 1-2 msk av sardelloljan i löken och rör ihop tills sardellerna har smält bort.
  6. Värm ugnen till 240 grader. Ta fram degen och lägg på en ugnsplåt. Forma degen till en pizza eller till fem små pizzor och vik upp kanterna.
  7. Garnera med lökblandningen. Dekorera med ansjovisfiléerna och svarta oliver.
  8. Grädda i ugn på 180C i 15 -20 minuter. Servera varm eller kall.