Nässelmajonnäs

koket.se
Nässelmajonnäs
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt

Nässelmajonnäs

Av: Gert Klötzke, Niclas Wahlström

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

20 m

En krämig majonnäs passar till det mesta! Servera den till grillat, som del av en buffé eller till något annat gott!

Se Gert Klötzke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12

Nässelolja

  • 200 g nässlor
  • 100 g spenat
  • 5 dl olja

Majonnäs

  • 3 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk citronsaft
  • 4 dl nässelolja
  • 0,5 tsk citronskal, rivet
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • citronsaft

Gör så här

Nässelolja

  1. Koka upp en kastrull med vatten.
  2. Doppa ner nässlor och spenat i vattnet i 10 sekunder, häll av och kyl nässlor och spenat direkt i isvatten.
  3. Krama ur nässlorna och spenaten och lägg dem i en mixer tillsammans med oljan. Mixa till en slät grön olja.
  4. Sila blandningen om ni vill ha en helt slät majonnäs.

Majonnäs

  1. Se till att äggulan och senapen är rumstempererade.
  2. Lägg äggula och senap i en bunke med rund botten, krydda med en nypa salt och citronsaft.
  3. Vispa tills det blir en luftig kräm.
  4. Häll nu försiktigt i nässeloljan under vispning, först droppvis och sedan i en tunn stråle. Vispa hela tiden. Om majonnäsen upplevs för tjock kan du blanda i någon droppe vatten.
  5. Vispa hela tiden tills oljan är slut.
  6. Smaka på majonnäsen och krydda med rivet citronskal, salt, peppar och eventuellt lite mer pressad citron. Saltet löser sig inte direkt i majonnäsen utan den behöver stå en stund innan du smakar av.