Nœuf Bourguignon

koket.se
Nœuf Bourguignon
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Nœuf Bourguignon

17 ingredienser

8 h

Den här mustiga fläskgrytan tillagar du enkelt i en slow cooker så du kan göra annat medan maten "lagar sig själv". Severa gärna med en krämig polenta - se Eriks recept här!

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1,5 kg bogfläsk (eller fläskkarré)
  • 100 g gul lök
  • 100 g morot
  • 50 g stjälkselleri
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 2 msk rapsolja
  • 75 cl rött vin
  • 2 lagerblad
  • 2 timjankvistar
  • 2 msk kalvfond
  • 10 g strösocker
  • 30 g tomatpuré
  • 1 msk rapsolja
  • 100 g bacon, i kuber
  • 100 g steklök
  • 300 g skogschampinjoner

Gör så här

  1. Skär köttet i 2 cm kuber.
  2. Skär löken i båtar, morot och selleri diagonalt i 0,5 cm skivor.
  3. Salta samt peppra köttet och fräs det i en stekpanna med oljan tills det är brynt. Ta upp köttet ur pannan och fräs lök, morot och selleri i samma panna tills löken är genomskinlig.
  4. Tillsätt vin, lagerblad, timjan, kalvfond, socker och tomatpuré. Skrapa botten av pannan (deglacera) för att få med allt det goda.
  5. Häll över blandningen i en slow cooker. Tillsätt köttet och blanda runt.
  6. Sätt slow cookern på 8 timmar och låg värme.
  7. Fräs bacon, steklök och skogschampinjoner 35 minuter innan servering.
  8. Tillsätt ingredienserna i slow cookern och blanda. Sjud grytan på hög värme i 30 minuter utan lock.
  9. Servera med krämig polenta eller potatispuré.