Mustig soppa med vitkål, chorizo och aioli

POPULÄRT
koket.se
Mustig soppa med vitkål, chorizo och aioli
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Mustig soppa med vitkål, chorizo och aioli

23 ingredienser

45 min

En matig och prisvärd soppa på vitkål, lök och kummin. Tillsammans med kryddstark chorizo och en aioli med pressad potatis blir middagen komplett. Potatisen i aiolin gör den fylligare och inte så majonnäsig i smaken.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 0,25 vitkål, strimlat
  • 2 gula lökar, fint skivade
  • 2 klyftor vitlök, finrivna
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk kummin
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 3 msk koncentrerad grönsaksfond
  • ca 1 l vatten
  • 3 chorizokorvar, slantade
  • ev 50 g smör
  • 1 kruka färsk kruspersilja, hackad
  • rapsolja
  • salt

Potatisaioli

  • 100 g mjölig potatis, skalad
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 äggulor
  • 2 klyftor vitlök, finrivna
  • 1,5 dl olivolja
  • 1,5 dl rapsolja
  • 0,5 citron, pressad juice
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

Potatisaioli

  1. Koka potatisen i saltat vatten. Häll och pressa potatisen ner i en skål.
  2. Tillsätt senap, äggulor, lite citronsaft och vitlök. Vispa i oljorna i en tunn stråle. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citron. Blir aiolin för tjock, späd med lite kallt vatten
  3. Fräs kål, gul lök och vitlök i rapsolja i en stor kastrull eller gryta några minuter.
  4. Tillsätt tomatpuré och kummin, fortsätt fräsa en minut.
  5. Häll på vitt vin och låt koka ihop till hälften. Tillsätt kalvfond och grönsaksfond samt vatten, låt koka 10 minuter.
  6. Lägg ner chorizoskivorna och låt dem koka med några minuter.
  7. Smaka av med salt och avsluta soppan med smör (kan uteslutas) och persilja. Servera i djup tallrik med potatisaioli på toppen.