Musslor på musselbarens vis

Fredrik Eriksson ny

Musslor på musselbarens vis

10 ingredienser

30 m

Musslor kokta med vitt vin, morötter, lök, chili och rotselleri är både festligt och smakrikt.

Tips!

Anledningen till att vinet ska dunsta bort är för att musslorna ska öppnas med hjälp av ånga så det smakrika oset smaksätta musslorna. Musslorna upplevs bli mörare av en så snabb upphettning som möjligt.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök, finhackad (stor)
  • 1 purjolök
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 morötter, finhackade
  • 1 rotselleri, finhackad
  • 1 dl färsk bladpersilja, finhackat
  • 1-3 krm torkad chilifrukt
  • 0,5 dl rapsolja
  • 3 dl vitt vin (gärna en sort med hög fruktsyra)
  • 2-3 kg blåmusslor

Gör så här

  1. Hacka gul lök, purjolök, vitlök, morot och rotselleri i 3 mm stora bitar.
  2. Finhacka bladpersiljan och chilin.
  3. Värm upp rapsolja i en stekpanna på högsta värme.
  4. Tillsätt grönsakerna, persiljan och chilin och fräs tills grönsakerna är lätt gyllenbruna. Slå sedan på vitt vin, gärna en sort med hög fruktsyra.
  5. Låt grönsakerna blandas ordentligt med vinet tills vinets vätska dunstat bort.
  6. Nu är det dags för musslorna. Beräkna ett nät ekologiskt och svenskodlade musslor per person. Försäkra dig om att musslorna inte luktar illa, de ska lukta hav. Skölj alla musslorna i kranvatten och häll sedan ner dem i pannan.
  7. Låt musslorna koka på högsta värme tills de öppnat sig och musselköttet dragit ihop sig till en fast köttbit. Det tar ca 10 minuter.
  8. Separera fonden från musslorna och servera, med eller utan sås. Blanda den sås som du själv tycker är bäst, gräddsås, roqfourtsås eller exempelvis en asiatisk sås.
  9. Använd musselfonden till din favoritsås, soppa eller risotto.