Munkar med tre fyllningar

Marion Ringborg - KK 2019Kocknas-kamp-2017.Linn-Söderström

Munkar med tre fyllningar

9 ingredienser

1 h + jästid

”Det är få som kan motstå doften av nyfriterade munkar! Degen är lättast att kavla ut kall så vi låter den ofta kalljäsa under natten i kylen.” /Linn Söderström och Marion Ringborg

Tre goda fyllning hittar du här:
Vaniljkräm
Mjölkchokladkräm
Äppelkräm

Ingredienser

portioner stycken

Munkdeg

  • 500 g vetemjöl
  • 65 g strösocker
  • 1 tsk salt
  • 15 g jäst
  • 4 ägg
  • 155 g vatten
  • 125 g smör, rumstempererat
  • matolja (till fritering)
  • strösocker (till rullning)

Gör så här

Dag 1

  1. Blanda alla ingredienser utom smör i blandare med degkrok på hög hastighet 10 minuter.
  2. Tillsätt smöret och blanda tills degen släpper från bunken och är glansig. Förvara degen i en bunke med lock i kylen över natten.

Dag 2

  1. Ta fram och kavla ut degen på mjölad bänk till en cirka 0,5–1 cm tjock degplatta. Stansa ut cirka 5 cm stora munkar med en ring eller kakform och låt dem jäsa på rikligt mjölade plåtar 20 minuter i rumstemperatur.
  2. Värm frityroljan till 170 grader.
  3. Lyft de jästa munkarna med en mjölad stekspade och lägg dem med ovansidan neråt i frityroljan. Vänd dem så fort ytan fått gyllenbrun färg och fritera sen andra sidan lika länge. Låt dem rinna av på hushållspapper.
  4. Rulla munkarna, när de fortfarande är varma, i socker och ställ dem i jämna rader på en plåt.

Kräm

  1. Välj valfri kräm och lägg den i en engångsspritspåse. Klipp en öppning på cirka 4 mm i diameter. Eller använd en tyll. Gör ett litet hål upptill i munken och fyll dem med krämen.
  2. För att även toppa munken med kräm så använd en större tyll eller klipp ett lite större hål i spritspånen och spritsa toppar på varje munk.