Vaniljkräm till munkar

Marion Ringborg - KK 2019Kocknas-kamp-2017.Linn-Söderström

Vaniljkräm till munkar

8 ingredienser

15 m

”Detta är ett grundrecept på vaniljkräm som kan användas till andra bakverk och tårtor. För att krämen ska få den fluffiga rätta konsistensen för att kunna fyllas i en munk vänder vi in vispad grädde, men det behöver du inte göra om du bara ska ha vanlig vaniljkräm. Det är svårt att göra en mindre sats än så här men om du får kräm över håller den upp till 1 vecka i kylen.” /Linn Söderström och Marion Ringborg

Här finns receptet på munkarna >>

Ingredienser

portioner dl
  • 2,5 dl standardmjölk
  • 1 vaniljstång, delad och urskrapad
  • 50 g strösocker
  • 20 g majsstärkelse
  • 3 äggulor
  • 20 smör, kallt och tärnat
  • 1 krm salt
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Koka upp mjölk, vaniljstång och -frön i en kastrull på medelvärme.
  2. Vispa ihop socker, maizena och äggulor i en separat bunke.
  3. Slå den varma vaniljmjölken över ägg- och sockerblandningen. Häll sen tillbaka alltsammans i kastrullen och sjud krämen under vispning 4–5 minuter, tills den har en tjock konsistens som påminner om köpt fruktkräm.
  4. När krämen tjocknat tillsätter du smör och salt. Vispa tills smöret smält samman med krämen.
  5. Sila krämen ner i en bunke, täck med bakplåtspapper eller plastfolie som ligger direkt mot krämen och förvara i kylen.
  6. Vispa grädden så tjockt att vispen kan skapa toppar i den.
  7. När krämen i kylen är helt kall vänder du samman vaniljkräm och grädde och fyller på spritspåse.