Moules frites

Foto: TV4
Moules frites
14 ingredienser
45 min
Vin- och gräddkokta blåmusslor med frasiga pommes är en riktig höjdarrätt som måste provas.
Ingredienser
Pommes frites
- 3 bakpotatisar
- ättiksprit 12 %
- olja, till fritering
- salt
Moules
- 1 kg färska blåmusslor
- 1 schalottenlök
- 1 klyfta vitlök
- 0,25 msk fänkål
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 dl vispgrädde
- persilja, finhackad
- smör, till stekning
- salt
- peppar
Gör så här
Pommes frites
- Skär potatisen i stavar, 7-8 mm tjocka. Sjud dem i vatten med 1 msk ättiksprit per 2 liter vatten. Låt dem sjuda ca 10 minuter. Häll av och låt svalna på en handduk.
- Fritera potatisen i en kastrull/gryta i olja, 180 grader, i 3 minuter. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper.
- Fritera potatisen igen i ca 3 minuter tills den ha fått fin färg. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Salta.
Moules
- Skölj musslorna och dra bort "skägget". Knacka musslorna mot en bänk, de som inte sluter sig eller är trasiga ska slängas.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Finhacka fänkålen.
- Fräs lök, vitlök och fänkål i en stor kastrull utan att de tar färg.
- Tillsätt vin och musslor. Vänd runt och låt vinet koka upp. Tillsätt grädden, salt och peppar. Lägg på ett lock och låt koka ca 4 minuter, skaka kastrullen då och då.
- Lyft upp musslorna och låt såsen som är kvar i kastrullen reducera ner. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg ner musslorna i kastrullen igen. Vänd runt och blanda ner persiljan.
- Servera musslorna tillsammans pommes frites.