Moscato d'asti - vad är det?

Moscati, det söta, blommiga, lätt bubblande vinet från Asti i Piemonte, Italien. En riktig klassiker med låg alkoholhalt och som är den perfekta välkomstdrinken och som dryck till desserten.
Här får du mer fakta om Moscati d'asti!

Gammal druva 

Muscatdruvan är en av de druvsorter som odlats längst tid av människan, och hittades redan på 1200-talet i en liten stad i Asti. Vinbönderna hade tidigt Moscato d'asti som sitt husvin, den låga alkoholen hämmade inte produktionen på gården och efter en lång arbetsdag var Moscati-vinet en bra avrundning med sin sötma.

Druvan odlas idag i Piemonte i nordvästra Italien, och som betyder "i foten av berget". Det svala klimatet har gett druvan dess söta, friska och syrliga smak. Druvan växer på en kalkhaltig, sandig jord vilket ger druvan sin unika smak.

Muscat är egentligen namnet för en hel druvfamilj som består av över 200 muscatsorter, de mest kända är Muscat blanc à petits grains, Moscato och Moscato bianco. 

Framställning

Moscato-vinet framställs enligt Asti-metoden, vilket innebär att druvorna skördas och pressas försiktigt för att bibehålla de blommiga dofterna. Under tillverkningen så kyls musten ned och jäsningen avbryts innan allt socker omvandlats till alkohol. Vinet blir då lätt mousserande med viss sötma och med lite lägre procent alkohol. Moscato d'asti har klassifieringen DOCG vilket är den högst klassifieringen bland Italiens viner.

Smak

Smaken på druvan beskrivs ofta som somrig och lite godis-aktig med toner av färska druvor, persikor, bär, mandarin, citron, apelsin och vita blommor som jasmin och honung. Ett recept som faller många i smaken!​

Det är lätt att blanda ihop Moscato d'Astin med Asti Spumante, som också produceras på druvan Moscato Bianco i Piemonte. Spumanten är dock ofta mer bubblig, inte lika söt och har högre alkoholhalt än den klassiska Moscato d'Astin.  

Piemonte är också känt för de röda tungviktarna i vinvärlden; Barolo, Barbaresco, Barbera, Langhe Nebbiolo. Dessa vinproducenter producerar också oftast ett eget Moscato d'asti.

Moscato d'asti passar till.....

Moscato d'asti passar till vit choklad, bär och glass, citronpaj med italiensk maräng, semifreddo, pavlova, rabarberpaj, jordgubbstårta, vaniljpannacotta, profiteroles och cannoli (bakverk med fyllning) och andra ljusa bakverk. Men se upp att matcha med för mycket mörk choklad, kaffe eller spritiga desserter.​

Moscato d’Asti görs idag även i andra länder som Österrike, Frankrike, i Rhône-dalen, Tyskland, Australien och Kalifornien men då inte under den italienska DOCG- klassificeringen.

Här är redaktionens 5 favoriter:


Moscato d'Asti, G.D. Vajra, 2020, Nr 90166, 125 kr.
Blommigt, sött, fruktigt, pärlande vin med inslag av päron, fläder, honung, vit persika, lime och litchi.

Nivole 2020, Nr 7787, 85 kr
Blommig, pärlande, söt smak med inslag av päron, honung, fläder och mandarin.

Castiôn Moscato d'Asti, 2020, Nr 7873, 95 kr
Blommigt, mycket sött, pärlande, druvtypiskt vin med inslag av fläder, päron, honung, gröna äpplen och lime.

Moscato d'Asti, Gianni Doglia, 2020, Nr 7925, 89 kr
Blommig, söt, pärlande, fruktig smak med inslag av päron, honung, fläder, ananas och mandarin.

Fontanafredda Le Fronde, Moscato d'Asti, 2019, Nr: 90386, 119 kr
Blommig, fruktig, söt smak med inslag av päron, honungsmelon, fläder, ananas, kanel och äpplen.