Morotssoppa med ingefära, vitlök och grädde

18 röster
30 m
4

En krämig och gyllene morotssoppa med ingefära, vitlök och grädde är svårslaget som förrätt. Enkel att tillaga och full med smak.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 4 msk smör
  • 2-3 schalottenlökar
  • 2 klyfta vitlök
  • 2-3 cm färsk ingefära
  • 1 dl vitt vin (relativt syrligt)
  • 2-4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 morötter
  • 1 dl vispgrädde
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Finhacka schalottenlöken och låt den fräsa blank i smöret.
  2. Finhacka vitlök och ingefära och tillsätt dessa när schalottenlöken är blank. Låt fräsa några minuter till och slå sedan på vinet och vattnet och lägg i buljongtärningen.
  3. Skala och tärna morötterna och låt dem koka i buljongen tills morötterna är mjuka på låg värme. Det ska skjuda, inte stormkoka.
  4. Mixa med stavmixer tills soppan är slät och tillsätt eventuellt mer vatten för att få en mindre trögflytande konsistens. Slå på grädden och smaka av med salt och peppar. Låt sjuda upp och servera.
19 september 2019