Morot och bönor

NYHET
Morot och bönor
Foto: Ulrika Pousette
Matilda Klarqvist
Matilda Klarqvist

Morot och bönor

Av: Matilda Klarqvist

Från: Queen green

24 ingredienser

50 min

Rätten som gjorde mig till Morots-Matilda! Det var här allt började: min önskan att maximera varje råvara till dess fulla potential. Jag älskar att bygga på höjd så att man får med alla smaker i varje tugga. Alla komponenter har sin
funktion och hela moroten är med.

Ingredienser

portioner
  • 10 morötter (ca 1 kg)
  • 3 msk neutral olja
  • 1 l neutral olja
  • 15 cm rättika
  • 1 dl vatten
  • 1 citron, saft
  • 3 msk risvinäger
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 400 g röda linser (okokta)
  • 50 g smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk misopasta
  • 380 g färdigkokta stora vita bönor (avrunnen vikt)
  • 1 msk sesamolja
  • salt
  • 1 msk japansk soja
  • 1 dl japansk soja
  • 1 dl majsstärkelse
  • salt
  • svartpeppar
  • thaibasilika, till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Skala morötterna men spara skalet till garnering.
  2. Skär 7 morötter i 2 cm tjocka slantar. Lägg dem på en plåt och ringla över 3 msk olja. Salta och peppra. Tillaga i cirka 20 minuter, tills de är gyllene men al dente i konsistensen.
  3. Skär resterande morötter i cirka 2 mm tunna skivor på längden, gärna med
  4. mandolin. Skala och skär rättikan i tärningar. Koka en lag på vatten, pressad citron, 3 msk risvinäger, 2 msk socker, riven ingefära och 1 tsk salt. Lägg den skivade moroten och rättikan i lagen och ställ undan till servering.
  5. Skölj och koka linserna hastigt, cirka 3 minuter. Häll av vattnet och stek linserna i smöret på medelvärme. Skala och riv vitlöksklyftan och tillsätt tillsammans med misopasta och ½ tsk salt. Fortsätt steka under omrörning tills linserna är krispiga.
  6. Mixa vita bönor, sesamolja, 1 msk soja och 1 tsk salt till en slät hummus.
  7. Koka ihop 1 dl soja, 1 dl socker, 2 msk risvinäger och 1 tsk salt i en stekpanna till en seg glaze. Lägg ner de ugnsbakade morötterna i stekpannan. Stek på medelvärme i 5 minuter, eller till glazen gått in i morötterna.
  8. Värm 1 liter olja till 160 grader i en kastrull. Vänd runt morotsskalen i majsstärkelse och fritera dem i omgångar till ett krispigt krus. Salta direkt.
  9. Lägg upp allt på tallrikar och toppa med thaibasilika