• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Morisk soppa

Morisk soppa

Morisk soppa

6 steg att laga

20 ingredienser

30 min + tid i kyl

En örtig, kall förrättssoppa med tomat som bas, serveras gärna med en bit surdegsbaguette.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.


Ingredienser

portioner6 portioner
  • 1 grön paprika
  • 1 gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 4 dl krossade tomater
  • 0,5 gurka
  • 2 skiva bröd, typ rostbröd
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar, efter smak
  • timjankvist, färsk
  • färsk persilja, en kvist
  • färsk basilika, en kvist
  • färsk mynta, en kvist
  • 1 dl olivolja
  • 0,7 l vatten, kallt
  • 3 msk vinäger, ex. sherryvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk ajvar relish, stark
  • hasselnötter

Till servering

  • 1 surdegsbröd, typ baguette
  • 1 dl crème fraîche

Gör så här

  1. Rensa, skala och hacka paprika, lök och vitlök. Skölj och tärna gurka. Lägg i en bunke eller matberedare tillsammans med olivoljan, vinäger, salt och socker.
  2. Tillsätt 7 dl kallt vatten till bunken eller matberedaren.
  3. Skär bort kanterna på brödet, doppa och blöt upp i vatten och krama ur. Tillsätt till övriga ingredienser. Skölj och lägg i örter som timjan, persilja, basilika och mynta.
  4. Mixa allt till en jämn soppa.
  5. Smaka av med mer salt och vitpeppar samt ev. en gnutta socker och vinäger. Späd också ev. med mer vatten om du önskar.
  6. Servering: En skiva surdegsbaguette och en klick crème fraiche. Soppan serveras kylskåpskall.