Morbergs dillkött med kokta rotfrukter

Morbergs dillkött med kokta rotfrukter
Foto: Martin Löf
4

Du behöver

Dillreduktion

  • 3 dl vatten
  • 2 dl ättika
  • 3 dl strösocker
  • 1 knippe dill
  • några lagerblad
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 bit morot

Dillkött

  • 400 g kalvbog
  • 1 gul lök
  • 4 lagerblad
  • 1 knippe färsk timjan
  • 0,5 liten rotselleri, i bitar
  • 2 morötter, i biar
  • 3 tsk salt
  • 10 vitpepparkorn
  • en rejäl klick smör
  • 2 msk vetemjöl, till redning
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 knippe dill, hackad

Rotfrukter

  • 2 morötter
  • 4 schalottenlökar
  • 1 rejäl klick smör
  • 0,5 liten rotselleri

Gör så här

  1. Dillreduktion
    Koka allt ingredienser i en kastrull, sakta i 30 minuter under lock. Låt stå och svalna och sila sedan av.
  2. Dillkött
    Tärna upp köttet i 2-3 cm stora tärningar. Blanchera upp köttet en gång i en stor kastrull och häll av vattnet.
  3. Lägg i löken, lagerblad, timjan, rotselleri och morötter. Fyll på med nytt vatten så det täcker köttet och grönsakerna. Häll i salt och pepparkorn. Låt koka sakta tills köttet blir mört och ”trådar sig”. Skumma av under tiden.
  4. Sila av köttet, gärna i en silduk. Koka ner och reducera buljongen till hälften. Smält i smöret och pudra över mjölet under omrörning. Häll i ca 4 dl buljong och grädden och låt koka sakta i 5-10 minuter.
  5. Smaka av såsen med dillreduktionen, salt och peppar. Lägg i köttet och hacka ner dillen.
  6. Rotfrukter
    Skär rotfrukterna som små båtar i formen och koka upp i lite av buljongen från köttet tillsammans med smöret och en kvist färsk timjan i några minuter.
  7. Servering
    Låt koka upp dillköttet snabbt och servera med rotfrukterna och kok potatis.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept