Morbergs dillkött med kokta rotfrukter

Morbergs dillkött med kokta rotfrukter
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Morbergs dillkött med kokta rotfrukter

23 ingredienser

Klassisk dillkött kan vara en av de godaste husmansrätterna vi har! Här är Per Morbergs variant på dillreduktion med kokta rotfrukter och massor av färsk dill.

Tips! Dillreduktionen blir söt i smaken så börja med en mindre mängd när du tillsätter den i grytan och smaka dig fram. Dillreduktionen som blir över går bra att frysa in.

Ingredienser

portioner

Dillreduktion

  • 3 dl vatten
  • 2 dl ättiksprit 12 %
  • 3 dl strösocker
  • 1 knippe färsk dill
  • 2-3 lagerblad
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 bit morot

Dillkött

  • 400 g kalvbog
  • 1 gul lök
  • 4 lagerblad
  • 1 kruka färsk timjan
  • 0,5 rotselleri, i bitar
  • 2 morötter, i bitar
  • 3 tsk salt
  • 10 vitpepparkorn
  • ca 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl, till redning
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 kruka färsk dill, hackad

Rotfrukter

  • 2 morötter
  • 4 schalottenlökar
  • ca 2 msk smör
  • 0,5 rotselleri

Gör så här

Dillreduktion

  1. Koka allt ingredienser i en kastrull, sakta i 30 minuter under lock. Låt stå och svalna och sila sedan av.

Dillkött

  1. Tärna upp köttet i 2-3 cm stora tärningar. Blanchera upp köttet en gång i en stor kastrull och häll av vattnet.
  2. Lägg i löken, lagerblad, timjan, rotselleri och morötter. Fyll på med nytt vatten så det täcker köttet och grönsakerna. Häll i salt och pepparkorn. Låt koka sakta tills köttet blir mört och ”trådar sig”. Skumma av under tiden.
  3. Sila av köttet, gärna i en silduk. Koka ner och reducera buljongen till hälften. Smält i smöret och pudra över mjölet under omrörning. Häll i ca 4 dl buljong och grädden och låt koka sakta i 5-10 minuter.
  4. Smaka av såsen med dillreduktionen, börja med ca 1 msk och smaka dig sedan fram. Krydda med salt och peppar. Lägg i köttet och hacka ner dillen.

Rotfrukter

  1. Skär rotfrukterna som små båtar i formen och koka upp i lite av buljongen från köttet tillsammans med smöret och en kvist färsk timjan i några minuter.

Servering

  1. Låt koka upp dillköttet snabbt och servera med rotfrukterna och kok potatis.