Morbergs dillkött med kokta rotfrukter

Morbergs dillkött med kokta rotfrukter
Foto: Martin Löf
4

Du behöver

Dillreduktion

  • 3 dl vatten
  • 2 dl ättika
  • 3 dl strösocker
  • 1 knippe dill
  • några lagerblad
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 bit morot

Dillkött

  • 400 g kalvbog
  • 1 gul lök
  • 4 lagerblad
  • 1 knippe färsk timjan
  • 0,5 liten rotselleri, i bitar
  • 2 morötter, i biar
  • 3 tsk salt
  • 10 vitpepparkorn
  • en rejäl klick smör
  • 2 msk vetemjöl, till redning
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 knippe dill, hackad

Rotfrukter

  • 2 morötter
  • 4 schalottenlökar
  • 1 rejäl klick smör
  • 0,5 liten rotselleri

Gör så här

  1. Dillreduktion
    Koka allt ingredienser i en kastrull, sakta i 30 minuter under lock. Låt stå och svalna och sila sedan av.
  2. Dillkött
    Tärna upp köttet i 2-3 cm stora tärningar. Blanchera upp köttet en gång i en stor kastrull och häll av vattnet.
  3. Lägg i löken, lagerblad, timjan, rotselleri och morötter. Fyll på med nytt vatten så det täcker köttet och grönsakerna. Häll i salt och pepparkorn. Låt koka sakta tills köttet blir mört och ”trådar sig”. Skumma av under tiden.
  4. Sila av köttet, gärna i en silduk. Koka ner och reducera buljongen till hälften. Smält i smöret och pudra över mjölet under omrörning. Häll i ca 4 dl buljong och grädden och låt koka sakta i 5-10 minuter.
  5. Smaka av såsen med dillreduktionen, salt och peppar. Lägg i köttet och hacka ner dillen.
  6. Rotfrukter
    Skär rotfrukterna som små båtar i formen och koka upp i lite av buljongen från köttet tillsammans med smöret och en kvist färsk timjan i några minuter.
  7. Servering
    Låt koka upp dillköttet snabbt och servera med rotfrukterna och kok potatis.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Grytor från kända varumärken

Grytor från kända varumärken Se fler

Fler goda recept