Morbergs dillkött med kokta rotfrukter

101 röster
4
Morbergs dillkött med kokta rotfrukter
Foto: Martin Löf

Klassisk dillkött kan vara en av de godaste husmansrätterna vi har! Här är Per Morbergs variant på dillreduktion med kokta rotfrukter och massor av färsk dill.

Tips! Dillreduktionen blir söt i smaken så börja med en mindre mängd när du tillsätter den i grytan och smaka dig fram. Dillreduktionen som blir över går bra att frysa in.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

Dillreduktion

  • 3 dl vatten
  • 2 dl ättika
  • 3 dl strösocker
  • 1 knippe färsk dill
  • 2-3 lagerblad
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 bit morot

Dillkött

  • 400 g kalvbog
  • 1 gul lök
  • 4 lagerblad
  • 1 kruka färsk timjan
  • 0,5 rotselleri, i bitar
  • 2 morötter, i bitar
  • 3 tsk salt
  • 10 vitpepparkorn
  • ca 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl, till redning
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 kruka färsk dill, hackad

Rotfrukter

  • 2 morötter
  • 4 schalottenlökar
  • ca 2 msk smör
  • 0,5 rotselleri
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Dillreduktion
    Koka allt ingredienser i en kastrull, sakta i 30 minuter under lock. Låt stå och svalna och sila sedan av.
  2. Dillkött
    Tärna upp köttet i 2-3 cm stora tärningar. Blanchera upp köttet en gång i en stor kastrull och häll av vattnet.
  3. Lägg i löken, lagerblad, timjan, rotselleri och morötter. Fyll på med nytt vatten så det täcker köttet och grönsakerna. Häll i salt och pepparkorn. Låt koka sakta tills köttet blir mört och ”trådar sig”. Skumma av under tiden.
  4. Sila av köttet, gärna i en silduk. Koka ner och reducera buljongen till hälften. Smält i smöret och pudra över mjölet under omrörning. Häll i ca 4 dl buljong och grädden och låt koka sakta i 5-10 minuter.
  5. Smaka av såsen med dillreduktionen, börja med ca 1 msk och smaka dig sedan fram. Krydda med salt och peppar. Lägg i köttet och hacka ner dillen.
  6. Rotfrukter
    Skär rotfrukterna som små båtar i formen och koka upp i lite av buljongen från köttet tillsammans med smöret och en kvist färsk timjan i några minuter.
  7. Servering
    Låt koka upp dillköttet snabbt och servera med rotfrukterna och kok potatis.
6 april 2017
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...