Per Morbergs viltgryta med skogssvamp

575 röster
2 dygn
4-6
Per Morbergs viltgryta med skogssvamp
Foto: Martin Löf
2 dygn
4-6

Du behöver

marinad

  • 1 gul lök
  • 4 dl rött vin
  • 1 msk olivolja
  • 5-6 enbär, krossade, (eller kryddnejlika)
  • 1 kvist timjan
  • 1 lagerblad

Gryta

  • 500 g grytbitar av vilt (gärna hjort, vildsvin eller rådjur)
  • smör, till stekning
  • 2 msk tomatpuré
  • salt
  • peppar, nymalen
  • 200 g skogssvamp (t ex kantareller och karljohan)
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl färsk bladpersilja, hackad

Gör så här

  1. Dag 1: Gör marinaden. Skala och skiva löken grovt. Blanda den med resten av ingredienserna i en bunke. Lägg köttbitarna i marinaden, täck med plastfolie och ställ bunken i kylen över natten.
  2. Dag 2: Sila marinaden och spara den till senare. Spara även de avrunna lökbitarna.
  3. Bryn köttet i smör i en tjockbottnad gryta (ej oemaljerad järngryta; vinet i grytan löser ut järn som kan missfärga rätten). Bryn även löken från marinaden.
  4. Häll på marinaden och tomatpurén. Låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skiva under tiden svampen, hacka lökarna grovt och skiva moroten. Bryn alltsammans i en stekpanna och lägg ner det i grytan.
  6. Häll på grädden och låt grytan koka i ytterligare 20 minuter. Tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
  7. Strö på lite hackad persilja och servera med ris eller potatis.
16 februari 2012