Per Morbergs skinkstek med kokt rödkål
Per Morbergs skinkstek med kokt rödkål
17 ingredienser
2,5 h
Per Morbergs recept på saftig skinkstek som serveras med äpple och kokt rödkål. Recept från boken Morberg lagar husmanskost.
Leta efter en riktigt tjock och fet bit i butiken. Har de bara magert griskött så byt handlare eller be dem köpa in andra grisar /Per Morberg
Ingredienser
Skinkstek
- 1 kg färsk skinka, med svål
- salt
- peppar, nymalen
- 1 gul lök
- 1 morot
- 2 syrliga äpplen
- 2 kvistar timjan
- 3-5 dl grönsaksbuljong
Kokt rödkål
- 750 g rödkål
- 1 gul lök (liten)
- 1 äpple
- 2 msk smör
- 1 msk strösocker
- 1 tsk ättiksprit 12 %
- 1 dl grönsaksbuljong
- salt
- peppar, nymalen
Gör så här
Skinkstek
- Värm ugnen till 175 grader.
- Putsa skinkan och torka av den. Ruta eventuellt svålen med en vass kniv. Gnid in köttet med salt och peppar.
- Lägg skinksteken i en ugnsform med svålen upp.
- Skala lök och morot och skär dem i bitar. Klyfta äpplena.
- Lägg alltsammans i formen och lägg på timjankvistarna.
- Stek köttet mitt i ugnen i ca 2 timmar. Ös med buljong och grönsaker under stektiden.
- Låt köttet vila i 10 minuter. Sila och spara skyn.
Kokt rödkål
- Strimla rödkålen, skala och strimla lök och äpple. Fräs alltsammans mjukt i smör.
- Tillsätt socker, ättika och buljong. Låt sjuda i ca 20 minuter tills kålen är mjuk och lätt mosig.
- Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer ättiksprit eller socker.
- Skiva skinksteken och servera det med skyn, rödkålen och kokt potatis.