Mör helstekt kyckling

Erik Videgård KK 2024

Mör helstekt kyckling

15 ingredienser

1 h + tid i kyl

"Varför blir det aldrig så där smältande mört som jag förväntar mig? Du kan såklart köpa en högkvalitativ entrecôte som är härligt fettsprängd, låta den få rumstemperatur och sedan steka medan du öser den med smör. Men, om du nu inte gör det så finns det några trix för att få till det!" /Erik Videgård

Ingredienser

portioner

Rimlag

  • 2 l vatten
  • 100 g grovt salt (ej bordssalt)
  • 2 citroner, i kvartar
  • 10 stjälkar persilja
  • 7 stjälkar färsk timjan
  • 2 stjälkar rosmarin
  • 5 lagerblad
  • 4 msk honung
  • 6 klyftor vitlök, smashade
  • 1 msk svartpepparkorn

Kyckling

  • 1 hel kyckling
  • 2 msk rapsolja
  • svartpeppar
  • salt

Servering

  • sallad

Gör så här

Rimlag

  1. Koka upp vattnet tillsammans med samtliga ingredienser.
  2. Sjud under omrörning tills saltet löst sig.
  3. Låt lagen svalna helt, först i rumstemperatur och sedan i kylskåp.

Kyckling

  1. Lägg kycklingen i rimlagen med bröstsidan nedåt. Sätt på ett lock och rimma i kylen i 12–24 timmar.
  2. Sätt ugnen på 220 grader.
  3. Lyft upp kycklingen och klappa den torr.
  4. Gnid in kycklingen med olja runt om, peppra och salta försiktigt.
  5. Lägg kycklingen på ett galler ovanpå en plåt.
  6. Sänk ugnstemperaturen till 180 grader och ställ in kycklingen.
  7. Ugnsstek i 50-60 minuter. Kycklingen är klar när innertemperaturen i låret är 70 grader, eller köttsaften är helt klar när du sticker med kniv eller steknål.
  8. Låt vila i 15 minuter innan du skär upp kycklingen.

Servering

  1. Servera med den silade stekskyn och en sallad.