Rotfruktsgratäng med ekologisk falukorv
Rotfruktsgratäng med ekologisk falukorv
13 ingredienser
Gratänger är god och praktisk mat som sköter sig själv i ugnen. Den här är god till allt men idag serverar jag den till vår älskade svenska Falukorv. /Monika Ahlberg
Ingredienser
- 500 g potatis
- 2 palsternackor
- 2 morötter
- 1 purjolök (det vita)
- 2 dl riven ost (gratäng)
- 2 tsk torkad timjan
- 2 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- flingsalt
- svartpeppar, nymalen (efter smak)
Till servering
- 1 falukorv, med hög kötthalt, [ca 600 g]
- 0,5 isbergssallad
- smör, till stekning
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala palsternacka och morot.
- Skär i 1 cm breda slantar.
- Skiva potatisen tunnare, ca 4-5 millimeter. Jag tycker inte den behöver skalas.
- Strimla purjolöken.
- Blanda alla grönsaker, potatis, riven ost samt timjan i en ugnssäker form.
- Blanda mjölk, grädde, flingsalt och peppar och häll blandningen över grönsakerna.
- Tillaga i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
- Skär korven i skivor.
- Hetta upp en panna med smör och stek korvskivorna gyllene några minuter på varje sida.
- Skölj och arrangera salladen i en skål.
- Servera!