Saffransgravad lax med honungssås

Saffransgravad lax med honungssås
Foto: Tina Kindblom/TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Saffransgravad lax med honungssås

12 ingredienser

10 min

Frys laxen ett dygn innan den ska gravas och börja att grava den innan den är helt tinad. Bäst resultat blir det av mellanbiten på laxen. Min lax har en mild smak av saffran som passar fint ihop med en len honungssås. Beräknas för ca 6 personer.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg laxfilé (av mittbit)
  • 0,5 dl strösocker (knappt)
  • 0,5 dl salt
  • 2 tsk vitpepparkorn, grovt stötta
  • 1 g saffran (gärna trådsaffran)
  • 2 dl dill

Honungssås

  • 1 burk crème fraîche
  • 1 msk dijonsenap
  • 1,5 msk akaciahonung
  • salt
  • vitpeppar, nymalen
  • ca 1 msk dill, fint klippt

Gör så här

  1. Skär laxen i två benfria filéer men låt skinnet sitta kvar.
  2. Stöt ihop socker, salt, vitpeppar och saffran. Gnid in laxfiléerna på köttsidan med kryddblandningen.
  3. Finhacka dillen. Lägg ihop laxbitarna med rikligt med dill, cirka 2 deciliter emellan. Strö över resten av dillen.
  4. Lägg in laxen i en plastpåse och grava i kyl i 1-2 dygn. Vänd påsen ett par gånger under tiden.

Honungssås

  1. Blanda crème fraîche, senap och honung.
  2. Smaka av med salt och nymalen peppar
  3. Rör till sist ned den fint klippta dillen