Fransk grönsakssoppa med Pistou
Fransk grönsakssoppa med Pistou
22 ingredienser
Underbar bondsoppa som även går hem hos barnen. Ibland serverar jag några skivor parmaskinka till. Ett gott bröd och ost hör till. /Monika Ahlberg
Ingredienser
- 3 morötter
- 6 potatisar (små)
- 200 g haricots verts
- 200 g frysta ärtor
- 1 zucchini
- 3 klyftor vitlök
- 1 gul lök
- 2 selleristjälkar
- 3 msk olivolja
- 1 msk smör
- 2 l hönsbuljong
- 3 lagerblad
- 3 kvistar timjan
- 1 förp körsbärstomater
- 250 g pasta, för soppa, så liten i storlek som möjligt (t ex risoni, stelle eller bokstäver)
Pistou
- 1 kruka basilika
- 2 klyftor vitlök
- 1 dl olivolja
- flingsalt
- svartpeppar
Till servering
- bröd
- parmesanost (en bit)
Gör så här
Pistou
- Kör alla ingredienser i en mixer till en slät röra.
- Täck med plastfolie och förvara svalt.
Soppa
- Skala morötterna och potatisarna.
- Dela morötterna i slantar och potatisarna i klyftor.
- Dela zucchinin på längden och skär även den och sellerin i sneda skivor.
- Grovhacka vitlöken.
- Skala och grovhacka den gula löken.
- Hetta upp olja och smör i en stor gryta.
- Fräs löken mjuk utan att den tar färg.
- Lägg i morötter och potatis och rör om.
- Låt fräsa ytterligare någon minut.
- Tillsätt buljongen och koka upp.
- Låt sedan sjuda 7-8 minuter tills grönsakerna börjar bli mjuka.
- Rör ner haricots verts, ärtorna, zucchinin, sellerin, tomaterna, kryddorna och pastan.
- Låt koka ca 4 minuter tills pastan är klar.
- Rör ner pistoun och servera med flisor av parmesan och ett gott bröd.
- Smaklig måltid!