Monika Ahlbergs pumpasoppa med sötpotatis och balsamicosirap

14 röster
Monika Ahlbergs pumpasoppa med sötpotatis och balsamicosirap
Foto: Ann Lindberg

En klassiker på exempelvis Halloween. Till den stora festen serverar jag gärna soppan ur en stor urgröpt pumpa. / Monika

Du behöver

  • 1 kg pumpa (nettovikt 800 g)
  • 1 sötpotatis
  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök (5 st för mer smak)
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja (eller rapsolja)
  • 1,5 l hönsbuljong
  • 3 dl grädde (visp- eller matlagningsgrädde)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • balsamicosirap, att ringla i soppan
  • röda basilikablad
  • bröd

Gör så här

  1. Skala och gröp ur pumpan. Ta bort kärnorna och skär köttet i mindre bitar.
  2. Skala sötpotatisen och skär den i bitar.
  3. Skala och grovhacka den gula löken och vitlöken.
  4. Hetta upp olja och smör i en gryta. Lägg ner pumpa, sötpotatis och löken. Låt fräsa i några minuter utan att det tar färg.
  5. Häll på buljongen och koka sakta tills grönsakerna är mjuka, cirka 20 minuter. Hit kan soppan förberedas i förväg.
  6. Mixa soppan, tillsätt grädden och värm.
  7. Häll eventuellt soppan i en stor urgröpt pumpa. Garnera med balsamikosirap samt röda basilikablad.
  8. Servera med ett gott bröd.
31 oktober 2008