Monika Ahlbergs pumpasoppa med sötpotatis och balsamicosirap

Monika Ahlbergs pumpasoppa med sötpotatis och balsamicosirap
Foto: Ann Lindberg
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Monika Ahlbergs pumpasoppa med sötpotatis och balsamicosirap

13 ingredienser

En klassiker på exempelvis Halloween. Till den stora festen serverar jag gärna soppan ur en stor urgröpt pumpa. / Monika

Ingredienser

  • 1 kg pumpa (nettovikt 800 g)
  • 1 sötpotatis
  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök (5 st för mer smak)
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja (eller rapsolja)
  • 1,5 l hönsbuljong
  • 3 dl grädde (visp- eller matlagningsgrädde)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • balsamicosirap, att ringla i soppan
  • röda basilikablad
  • bröd

Gör så här

  1. Skala och gröp ur pumpan. Ta bort kärnorna och skär köttet i mindre bitar.
  2. Skala sötpotatisen och skär den i bitar.
  3. Skala och grovhacka den gula löken och vitlöken.
  4. Hetta upp olja och smör i en gryta. Lägg ner pumpa, sötpotatis och löken. Låt fräsa i några minuter utan att det tar färg.
  5. Häll på buljongen och koka sakta tills grönsakerna är mjuka, cirka 20 minuter. Hit kan soppan förberedas i förväg.
  6. Mixa soppan, tillsätt grädden och värm.
  7. Häll eventuellt soppan i en stor urgröpt pumpa. Garnera med balsamikosirap samt röda basilikablad.
  8. Servera med ett gott bröd.