Vaniljgratinerade rabarber

Mums med rabarber
Foto: Ann Lindberg
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Vaniljgratinerade rabarber

19

13 steg att laga

8 ingredienser

Rabarber och vanilj är en väl beprövad och synnerligen lyckad kombination. /Monika Ahlberg

Se fler recept från kokboken

Monikas bästa menyer - för våren


Ingredienser

portioner4 portioner
  • 6-7 stjälkar rabarber
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 3 äggvitor
  • 1 vaniljstång
  • 250 g vaniljkvarg

Till servering

  • vaniljglass
  • mandelspån

Gör så här

  1. Skölj och skala rabarberstjälkarna lätt.
  2. Dela rabarbern i 5 cm långa bitar. Är de mycket tjocka kan de även delas en gång på längden.
  3. Lägg stjälkarna i en ugnsfast form.
  4. Sätt in formen i ugnen på 225° i 5 minuter.
  5. Ta ut formen och sätt ugnen på grillvärme.
  6. Separera äggen i gulor och vitor i två skålar, vispa äggulor och socker pösigt.
  7. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  8. Snitta och gröp ur vaniljstången.
  9. Blanda ner fröna i äggulorna.
  10. Tillsätt kesellan och vänd ner äggvitan.
  11. Häll blandningen över rabarbern och gratinera i ugn på grillvärme i 5 minuter.
  12. Rosta den flagade mandeln i en torr inte alltför het panna.
  13. Strö den över den gratinerade rabarbern och servera med vaniljglass.
TIPS!
läs mer
Mayas dryckestips till Myllymäkis meny

Årets vintrender

Sommelier Maya Samuelsson kikar på vinåret 2021.

Läs mer