Pitabröd

Foto: Fredrik Sandin Carlson
Pitabröd
6 ingredienser
1h 30 min
Pitabröd är ett typiskt bröd från Mellanöstern. När man gräddar dem blåser de upp sig. Gör man sedan ett litet snitt i dem kan man fylla med bland annat kyckling, falafel eller grönsaker. Det här receptet räcker till ca 12-15 bröd.
Ingredienser
- 25 g jäst
- 5 dl vatten
- 1,5 tsk salt
- 1 msk honung
- 2 msk olivolja
- 13 dl vetemjöl
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör med träslev tills all jäst har lösts upp.
- Tillsätt sedan resten av vattnet samt salt, honung och olivolja. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt resten av mjölet vid behov (det märks när degen börjar släppa från kanterna att mjölmängden är tillräcklig).
- Låt jäsa övertäckt i cirka 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 8 bitar.
- Forma bitarna till runda bollar. Kavla ut till runda kakor, cirka 10 centimeter i diameter.
- Lägg bröden på en bakplåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 8 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.