Kyckling med regnbågsfärgat ris med mandel, saffran, russin, berberisbär och syltade apelsinskal

Foto: TV4
Kyckling med regnbågsfärgat ris med mandel, saffran, russin, berberisbär och syltade apelsinskal
22 ingredienser
En multiurätt i ordets rätta bemärkelse. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Vill du dessutom göra myntayoughurten till?
Ingredienser
- 4 kycklingbröstfiléer
- salt
- peppar
- 2 msk limefrukt, saft
- 0,5 l vatten
- 2 msk smör
ris
- 4 dl basmatiris
- 1,5 l vatten
- 2 msk salt
- 1,5 l vatten, kokande
- 1 tunnbröd
- 5 msk rapsolja
- 40 g smör, smält
- 5 msk vatten
Garnering
- 100 g berberisbär
- 20 g smör
- 1 apelsin, rivet skal
- 50 g pistagenötter, hackade
- 50 g sötmandel, hackad
- 50 g russin
- 5 msk strösocker
- 1 dl apelsinsaft (eller 2 msk rosenvatten)
Gör så här
- Kyckling: Värm upp smöret. Lägg kycklingfilé i smöret och stek i några minuter tills kycklingen fått färg. Häll över limesaft, salt, peppar, saffran och vatten. Koka kycklingen under svag värme i 20 minuter.
- Ris: Skölj riset minst 3-4 gånger, täck det sedan med vatten och tillsätt 2 msk salt. Låt stå minst 10 minuter.
- Häll av vattnet. Koka upp nytt vatten och ner riser däri och låt koka i cirka 7 minuter tills den är halvkokt.
- Häll av kokvattnet i ett durkslag och låt den rinna av väl. Hetta upp oljan i kastrullen. Lägg ett hel tunnbröd i botten så att botten täcks. Lägg tillbaka riset i kastrullen, gör några hål i riset med en gaffel. Forma "ett berg" med gaffeln. Klicka smöret ovanpå och omkring det "berget".
- Häll över 1 dl kallt vatten. Lägg en ren kökshandduk över kastrullen, sätt på locket och låt stå på svag värme cirka 20 minuter.
- Garnering: Koka upp apelsinskalet i 3 minuter 2 gånger. Häll bort vattnet och stek apelsinskalet i 10 g smör. Tillsätt socker och apelsinsaft eller rosenvatten koka upp i några minuter.Stek berberisbären med 2 msk smör, tillsätt russin, mandel, pistasch och syltade apelsinskalet i blandningen i.Blanda saffranet med lite varmt vatten. Häll över saffransvattnet över de blandade ingredienserna. Ta upp stekpannan och lägg undan.