Mjukbakad kål med svamp och quinoa
Mjukbakad kål med svamp och quinoa
11 ingredienser
50 m
Ugnsbakad vitkål med äpple och lök. Serveras med stekt svamp och quinoa - enkel middag som är snäll mot plånboken.
Tips! Torkad svamp som t ex karl johan eller trattkantarell går också bra att använda i receptet, ta 2-3 rejäla nävar torkad svamp och blötlägg innan de steks.
Se Lisa Lemke laga receptet

Ingredienser
- 1 vitkål, medelstort
- 2 gula lökar
- 3 äpple (fasta och med bra syra, gärna svenska)
- olivolja
- 1 sked honung
- ca 100 g smör
- 200 g svamp (t ex skogschampinjoner eller blandad skogssvamp när i säsong)
- 1 hårdost, smakrik, liten bit
- 4 port quinoa (kokas enligt anvisning på förp)
- 1 litet knippe bladpersilja
- 1 dl lingon (frysta som tinas)
Gör så här
- Skär kålen och löken i grova klyftor. Halvera äpplena. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och honung, klicka över hälften av smöret i små klickar och krydda med salt och nymalen svartpeppar. Baka i mitten av ugnen på 200 grader varmluft i ca 45 minuter eller tills kålen är helt mjuk.
- Koka quinoan enligt anvisning på paketet, men tillsätt gärna lite fond eller buljong i koket för mer smak.
- Skär svampen i mindre bitar. Fräs den gyllenbrun i resten av smöret, krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt den färdigkokta quinoan och låt den fräsa med en kort stund under omrörning. Vänd ner hackad persilja och tinade lingon.
- Servera med den bakade kålen, lök och äpplen. Riv över lite smakrik ost innan servering.