Mjukaste pepparkakan

1 röst
2 h + 1 dag
1 kaka
Mjukaste pepparkakan
Foto: Tv4

”Det här är en kaka jag har vuxit upp med! Min farmor bakade den till sina barn och min mamma bakade den till mig och mina syskon varje jul, än idag. Så här får ni en liten bit av min barndom, men med en alldeles egen liten twist såklart!” /Alexander Pelli

Tips! Orkar ni inte vänta tills imorgon med att baka kakan? Koka allt som ska vara i blötläggningen, utom havtornen, i cirka 5 minuter. Låt svalna till rumstemperatur och sedan följer du receptet som vanligt. Dem blötlagda russinen ser till att hålla kakan saftigare längre än vanligt, är det någon som inte gillar russin? Testa att mixa sönder dem i en matberedare innan du blötlägger dem. Prova även andra bär eller frukter, kanske tranbär eller syltade apelsinskal?

Visa mer
2 h + 1 dag
1 kaka

Du behöver

Alex pepparkakskrydda

  • 4 g malen kanel, malen (eko ceylon) [1,5 tsk]
  • 2,5 g nejlika, malen (eko) [1,25 tsk]
  • 1,5 g ingefära, malen (eko) [0,6 tsk]
  • 1 g muskot, malen (eko) [0,5 tsk]
  • 1 g pomeransskal, malen (eko) [0,5 tsk]

Dag 1

  • 10 g pepparkakskrydda, rostad [5 tsk]
  • 175 g mjölk (3% eko) [1,75 dl]
  • 82 g farinsocker, mjukt [1,1 dl]
  • 82 g strösocker (eko) [0,9 dl]
  • 2 g havssalt, fint [1,5 krm]
  • 60 g russin (eko) [1 dl]
  • 90 g havtorn, frysta (eko) [1,5 dl]

Dag 2

  • 30 g smör, smält normalsaltat (eko till formar) [2 msk]
  • 82 g vetemjöl (eko) [1,4 dl]
  • 76 g dinkelmjöl, siktat (eko) [1,2 dl]
  • 1,7 g bikarbonat [1,7 krm]
  • 1,4 g bakpulver [1,4 krm]
  • 92 g smör, smält normalsaltat (eko) [1 dl]
  • 35 g ägg (eko) [0,35 dl]
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Dag 1
    Sätt ugnen på 150 grader, utan fläkt och rosta dina pepparkakskryddor i 5 minuter. Blanda sedan ihop alla ingredienser i en behållare du kan försluta och låt stå i kylskåpet i 8 – 16 timmar.
  2. Orkar du inte vänta på blötläggningen så rosta dina kryddor enligt ovan, sen blandar du ihop allt utom havtornen i en kastrull och sjuder under lock i 5 minuter. Tillsätt dina frysta havtorn och låt svalna. Fortsätt sedan enligt ”Dag 2”.
  3. Dag 2
    Sätt ugnen på 180 grader, över och undervärme. Smält smöret till formarna, pensla sedan formarna. Valfritt att använda ströbröd. Tips! Ställ in dina formar i kylen eller frysen i 5 minuter, när dem är kalla penslar du dem med det smälta smöret, då blir det lättare att få hela formen ordentligt smord.
  4. Ta ut din blötläggning från kylen och låt den bli rumstempererad.
  5. Sikta samman alla torra ingredienser.
  6. Blanda nu ner det smälta smöret, vänd sedan ner mjölblandningen med en slickepott i 3 omgångar. Sist tillsätter du ägget, även detta med slickepott.
  7. Häll upp smeten i din form eller dina formar, se till att lämna 1/3 av formen ofylld för att ge kakan utrymme att svälla under bakningens gång.
  8. Baka i 30 - 45 minuter i nedre delen av ugnen, använd en provsticka eller kniv för att se om den är klar. Låt svalna aningen innan du vänder ut den.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...