• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Mjuka hamburgerbröd med färskpotatis

29 röster
1 h + 2 h jäsningstid
7 stycken
Mjuka hamburgerbröd med färskpotatis
Foto: Tv4

”Testa att baka dessa fantastiskt mjuka hamburgerbröden som passar perfekt till sommarens grillning. Efter att ha testat dessa kommer ni inte vilja gå tillbaka till något annat.” /Alexander Pelli

Tips! Vill du endast använda vetemjöl, och inte dinkelmjöl, går det alldeles utmärkt. Tillsätt samma mängd vetemjöl som dinkelmjöl enligt receptet och minska mängden vatten till 90 gram.

1 h + 2 h jäsningstid
7 stycken

Du behöver

  • 110 g vatten, fingervarmt
  • 10 g jäst
  • 100 g vetemjöl (ekologiskt)
  • 50 g dinkelmjöl, fullkorn och eko
  • 75 g vetemjöl (ekologiskt)
  • 25 g dinkelmjöl (eko)
  • 35 g strösocker (ekologiskt)
  • 6 g salt (ekologiskt)
  • 20 g rapsolja (eko)
  • 125 g färskpotatis, kokt, kall och eko

Gör så här

  1. Blanda fingervarmt vatten, jäst, 100 g vetemjöl och 50 g dinkelmjöl och låt stå i ca. 20-30 minuter. Det ska börja jäsa och bubbla i blandningen.
  2. Tillsätt 75 g vetemjöl, 25 dinkelmjöl, socker, salt och rapsolja. Blanda degen långsamt i ca. 5-7 minuter. Degen ska släppa från sidorna och bottnen samtidigt som den ser smidig ut.
  3. Mixa potatisen med skal i en matberedare eller mosa noggrant med en gaffel.
  4. Tillsätt sedan potatismoset i degen och blanda ytterligare 1 minut långsamt och sedan 1 minut snabbt.
  5. Lägg degen i en oljad bunke och låt jäsa i 30 minuter övertäckt med en duk.
  6. När degen jäst klart så väg upp 7 stycken bröd på ca. 80 g och rulla till bollar, tryck ut och platta till. Degen skall nu jäsa i ca. 60-90 minuter i en avstängd ugn.
  7. Sätt ugnen på 250 grader utan fläkt och baka av bröden i övre delen av ugnen i ca. 8-12 minuter. När bröden är klara ska de ha fått en ljus botten och ljusbrun ovansida.
  8. Täck bröden med en handduk och låt stå ca. 60-90 minuter. När bröden har satt sig och känns ljumna så lägg dem i en plastpåse och låt svalna helt innan användning.
  9. Tips! Vill du ha ännu mer smak på dina hamburgerbröd? Då ska du göra såhär: (detta sätt kräver att degen vilar 12-18 timmar)
  10. Blanda första mängden mjöl och vatten och låt vila. Vänta med jästen till andra mängden mjöl och minska till 7 g.
  11. Följ receptet fram tills degen ligger i din inoljade bunke, nu täcker du den men ställer den i kylen i ca. 12-18 timmar istället. Sedan formar, jäser och bakar du bröden precis som vanligt.
  12. Nu har du fått ännu mer smak och saftigare hamburgerbröd!
23 juni 2019