Mjuka hamburgerbröd med färskpotatis

Mjuka hamburgerbröd med färskpotatis
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Mjuka hamburgerbröd med färskpotatis

10 ingredienser

1 h + 2 h jäsningstid

”Testa att baka dessa fantastiskt mjuka hamburgerbröden som passar perfekt till sommarens grillning. Efter att ha testat dessa kommer ni inte vilja gå tillbaka till något annat.” /Alexander Pelli

Tips! Vill du endast använda vetemjöl, och inte dinkelmjöl, går det alldeles utmärkt. Tillsätt samma mängd vetemjöl som dinkelmjöl enligt receptet och minska mängden vatten till 90 gram.

Ingredienser

portioner stycken
  • 110 g vatten, fingervarmt
  • 10 g jäst
  • 100 g vetemjöl (ekologiskt)
  • 50 g dinkelmjöl, fullkorn och eko
  • 75 g vetemjöl (ekologiskt)
  • 25 g dinkelmjöl (eko)
  • 35 g strösocker (ekologiskt)
  • 6 g salt (ekologiskt)
  • 20 g rapsolja (eko)
  • 125 g färskpotatis, kokt, kall och eko

Gör så här

  1. Blanda fingervarmt vatten, jäst, 100 g vetemjöl och 50 g dinkelmjöl och låt stå i ca. 20-30 minuter. Det ska börja jäsa och bubbla i blandningen.
  2. Tillsätt 75 g vetemjöl, 25 dinkelmjöl, socker, salt och rapsolja. Blanda degen långsamt i ca. 5-7 minuter. Degen ska släppa från sidorna och bottnen samtidigt som den ser smidig ut.
  3. Mixa potatisen med skal i en matberedare eller mosa noggrant med en gaffel.
  4. Tillsätt sedan potatismoset i degen och blanda ytterligare 1 minut långsamt och sedan 1 minut snabbt.
  5. Lägg degen i en oljad bunke och låt jäsa i 30 minuter övertäckt med en duk.
  6. När degen jäst klart så väg upp 7 stycken bröd på ca. 80 g och rulla till bollar, tryck ut och platta till. Degen skall nu jäsa i ca. 60-90 minuter i en avstängd ugn.
  7. Sätt ugnen på 250 grader utan fläkt och baka av bröden i övre delen av ugnen i ca. 8-12 minuter. När bröden är klara ska de ha fått en ljus botten och ljusbrun ovansida.
  8. Täck bröden med en handduk och låt stå ca. 60-90 minuter. När bröden har satt sig och känns ljumna så lägg dem i en plastpåse och låt svalna helt innan användning.

Tips! Vill du ha ännu mer smak på dina hamburgerbröd? Då ska du göra såhär: (detta sätt kräver att degen vilar 12-18 timmar)

  1. Blanda första mängden mjöl och vatten och låt vila. Vänta med jästen till andra mängden mjöl och minska till 7 g.
  2. Följ receptet fram tills degen ligger i din inoljade bunke, nu täcker du den men ställer den i kylen i ca. 12-18 timmar istället. Sedan formar, jäser och bakar du bröden precis som vanligt.
  3. Nu har du fått ännu mer smak och saftigare hamburgerbröd!