Mjuk rågkaka

Fredrik Eriksson ny

Mjuk rågkaka

9 ingredienser

30 min + jäsning

Mjuka rågkakor passar perfekt som tillbehör till middagen eller precis som de är med pålägg.

Ingredienser

portioner
  • 75 g jäst
  • 3,5 dl vatten
  • 13 dl vetemjöl special
  • 2 dl grovt rågmjöl (extra till utbakning)
  • 1 msk fänkålsfrö, malda
  • 1 msk malen stjärnanis
  • 3 tsk salt
  • 40 g smör, rumstempererat
  • 1,5 dl sirap (svart)

Gör så här

  1. Rör ut jästen i en bunke med vattnet.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och knåda i maskin 10-15 minuter till en smidig deg.
  3. Täck degen med bakduk och låt vila i 30 minuter.
  4. Dela degen i sex lika stora bitar och forma till runda bollar.
  5. Täck bollarna med duk och låt vila ytterligare några minuter så att de blir lättare att kavla ut.
  6. Kavla ut bollarna till runda kakor, ca 15 cm i diameter.
  7. Nagga kakorna med en brödnagg eller en gaffel.
  8. Strö över lite rågmjöl och lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper, tre bröd per plåt är lagom.
  9. Låt bröden jäsa i 2 timmar eller tills de är dubbelt så stora.
  10. Värm ugnen till 200 grader.
  11. Baka en plåt i taget i mitten av ugnen i 15-20 minuter, eller tills de har fin färg.