Mjuk pepparkaka med grädde och bär

Mjuk pepparkaka med grädde och bär
Foto: Frida Wismar
Andrea Brändström
Andrea Brändström

Mjuk pepparkaka med grädde och bär

12 ingredienser

ca 1 h

Den här mjuka pepparkakan är magisk att äta året runt och går alldeles ypperligt att äta precis som den är. Men med en klick grädde och färska bär (allra helst smultron!) blir det extra gott, nästan som en liten bakelse. Från boken Från fika till fest.

Ingredienser

portioner bitar
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 2 dl standardmjölk (3 %)
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk malen nejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kanel

Till servering

  • 2 dl vispgrädde
  • färska bär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Smält smöret och blanda med mjölken.
  3. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke och blanda väl. Vänd sedan försiktigt ner dem i äggblandningen.
  4. Tillsätt smöret och mjölken och rör försiktigt ihop till en smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40–45 minuter.
  5. Kontrollera att den är färdiggräddad med en sticka, den ska vara torr när du tar upp den.
  6. Låt kakan svalna och stjälp upp den på ett fat eller tallrik. Vispa grädden och skär upp bitar av den mjuka pepparkakan. Lägg en klick grädde mitt på pepparkaksbiten och toppa med färska bär.