Mjuk pepparkaka med brynt smörkräm

koket.se
Mjuk pepparkaka med brynt smörkräm
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Mjuk pepparkaka med brynt smörkräm

18 ingredienser

1 h

Vad sägs om en saftig mjuk pepparkaka med brynt smörfrosting? Det är en riktigt god kombination inför advent!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8

Mjuk pepparkaka

  • smör (till formen)
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 msk pepparkakskrydda
  • 1 tsk malen kanel
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 dl lingonsylt
  • 2 dl filmjölk

Brynt smörkräm

  • 200 g smör, rumsvarmt och brynt
  • 200 g färskost, rumsvarm
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljpaste (eller vaniljsocker)

Montering

  • lingon
  • strösocker
  • florsocker
  • ev pepparkaka

Gör så här

Mjuk pepparkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft och smöra en sockerkaksform med smör, formen bör rymma minst 1,5 liter.
  2. Smält 150 g smör i en kastrull och låt svalna.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en skål och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med en slickepott.
  5. Tillsätt lingonsylt, filmjölk och smält smör. Vänd ner till en jämn smet.
  6. Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i ca 35-40 minuter. Känn efter med en sticka, den ska vara helt torr.
  7. Låt kakan svalna något i formen. Vänd sedan upp den och låt den svalna helt.

Brynt smörkräm

  1. Bryn smöret (200 g) i en kastrull till bärnstensfärg och låt det sedan stå i kylen tills det är kallt och fast igen.
  2. Låt smöret sedan bli rumsvarmt på nytt.
  3. Vispa det rumsvarma och brynta smöret i ca 5 minuter tills det blir vitt och fluffigt.
  4. Klicka i lite rumsvarm färskost i taget under vispning.
  5. Sikta i lite florsocker i taget under omrörning och smaksätt med vanilj.
  6. Lägg en tredjedel av krämen i en spritspåse.

Montering

  1. Dela sockerkakan på mitten och bred på två tredjedelar av krämen.
  2. Lägg på ovandelen av sockerkakan och dekorera med resterande kräm.
  3. Rulla några lingon i strösocker och dekorera kakan med dessa. Pudra över florsocker.

Tips! Det går också bra att grädda smeten i muffinsformar, grädda i så fall ca 15 minuter.