Mjuk pepparkaka med brynt smörkräm

Mjuk pepparkaka med brynt smörkräm
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Mjuk pepparkaka med brynt smörkräm

18 ingredienser

1 h

Vad sägs om en saftig mjuk pepparkaka med brynt smörfrosting? Det är en riktigt god kombination inför advent!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

Håll skärmen tänd
6 - 8 portioner

Mjuk pepparkaka

  • smör (till formen)
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 msk pepparkakskrydda
  • 1 tsk malen kanel
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 dl lingonsylt
  • 2 dl filmjölk

Brynt smörkräm

  • 200 g smör, rumsvarmt och brynt
  • 200 g färskost, rumsvarm
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljpaste (eller vaniljsocker)

Montering

  • lingon
  • strösocker
  • florsocker
  • ev pepparkaka

Gör så här

Håll skärmen tänd

Mjuk pepparkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft och smöra en sockerkaksform med smör, formen bör rymma minst 1,5 liter.
  2. Smält 150 g smör i en kastrull och låt svalna.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en skål och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med en slickepott.
  5. Tillsätt lingonsylt, filmjölk och smält smör. Vänd ner till en jämn smet.
  6. Häll smeten i formen och grädda näst längst ner i ugnen i ca 35-40 minuter. Känn efter med en sticka, den ska vara helt torr.
  7. Låt kakan svalna något i formen. Vänd sedan upp den och låt den svalna helt.

Brynt smörkräm

  1. Bryn smöret (200 g) i en kastrull till bärnstensfärg och låt det sedan stå i kylen tills det är kallt och fast igen.
  2. Låt smöret sedan bli rumsvarmt på nytt.
  3. Vispa det rumsvarma och brynta smöret i ca 5 minuter tills det blir vitt och fluffigt.
  4. Klicka i lite rumsvarm färskost i taget under vispning.
  5. Sikta i lite florsocker i taget under omrörning och smaksätt med vanilj.
  6. Lägg en tredjedel av krämen i en spritspåse.

Montering

  1. Dela sockerkakan på mitten och bred på två tredjedelar av krämen.
  2. Lägg på ovandelen av sockerkakan och dekorera med resterande kräm.
  3. Rulla några lingon i strösocker och dekorera kakan med dessa. Pudra över florsocker.

Tips! Det går också bra att grädda smeten i muffinsformar, grädda i så fall ca 15 minuter.