Mjuk pepparkaka med apelsin

Mjuk pepparkaka med apelsin
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Mjuk pepparkaka med apelsin

9

16 ingredienser

45 m

”En fantastiskt god mjuk kaka med underbara kryddor och perfekt apelsinsmak, ett härligt tillskott till fikan i vintermörkret!” /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner1 kaka
  • 30 g smör, normalsaltat och smält till formar [2 msk]
  • 92 g smör, normalsaltat och smält [1 dl]
  • 2,5 g malen kanel [1 tsk]
  • 2 g malen ingefära [0,8 tsk]
  • 1 g malen nejlika [0,5 tsk]
  • 1 g muskot [0,5 tsk]
  • 2 g pomerans [1 tsk]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 5 g apelsinskal
  • 160 g standardmjölk [1,6 dl]
  • 122 g strösocker [1,4 dl]
  • 42 g farinsocker, mjukt [0,6 dl]
  • 82 g vetemjöl [1,4 dl]
  • 76 g dinkelmjöl, grovt [1,3 dl]
  • 4,5 g bakpulver [1 tsk]
  • 55 g ägg [1]

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader, över och undervärme.
  2. Smält smör till formen/formarna och pensla. Valfritt att använda ströbröd. Tips! Ställ in dina formar i kylen eller frysen i 5 minuter. När de är kalla penslar du dem med det smälta smöret, då blir det lättare att få hela formen ordentligt smord.
  3. Smält smöret tillsammans med kryddorna och apelsinzesten.
  4. Väg upp mjölken med strösocker och farinsocker. Häll sedan ner det smälta smöret i mjölken och rör jämnt.
  5. Sikta samman alla torra ingredienser och vänd ner i smeten i tre omgångar.
  6. Tillsätt ägget sist och rör smeten jämn.
  7. Häll upp smeten i din form, eller dina formar, se till att lämna 1/3 av formen ofylld för att ge kakan utrymme att resa sig under bakningens gång.
  8. Baka i 25-30 minuter i nedre delen av ugnen, använd en provsticka eller kniv för att se om den är klar. Låt kakan svalna innan du vänder ut den.