Mjuk äppelkaka med färskost

POPULÄRT
koket.se
Mjuk äppelkaka med färskost
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Mjuk äppelkaka med färskost

15 ingredienser

1 h 10 min

Lättbakad och kaneldoftande äppelkaka som blir garanterat saftig tack vare en krämig cheesecakefyllning som gömmer sig som ett lager i mitten.

Se Fredrik Nylén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kaka

  • 100 g smör (rumsvarmt)
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl mjölk

Fyllning och topping

  • 200 g färskost
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 2-3 äpplen
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform på 24 cm i diameter. Smöra och bröa kanterna.
  3. Vispa samman smör och socker i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget, vispa mellan varje ägg.
  4. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Vispa ner blandningen i bunken tillsammans med mjölken.

Färskostfyllning

  1. Rör samman färskost, florsocker, vaniljsocker och ägget till en jämn smet.
  2. Häll hälften av sockerkakssmeten i formen. Ringla färskostkrämen över smeten och häll sedan över resten av sockerkakssmeten.
  3. Dela, kärna ur och skär äpplena i skivor. Blanda dem med socker och kanel. Fördela jämnt över hela kakan.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45-50 minuter. Testa med en sticka i mitten att den kommer ut ren.
  5. Låt svalna och pudra med florsocker vid servering.