Mjuk äppelkaka med färskost
Mjuk äppelkaka med färskost
15 ingredienser
1 h 10 min
Lättbakad och kaneldoftande äppelkaka som blir garanterat saftig tack vare en krämig cheesecakefyllning som gömmer sig som ett lager i mitten.
Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser
Kaka
- 100 g smör (rumsvarmt)
- 3 dl strösocker
- 3 ägg
- 4 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl mjölk
Fyllning och topping
- 200 g färskost
- 0,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 ägg
- 2-3 äpplen
- 2 msk strösocker
- 1 tsk malen kanel
- florsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform på 24 cm i diameter. Smöra och bröa kanterna.
- Vispa samman smör och socker i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget, vispa mellan varje ägg.
- Blanda mjöl, salt och bakpulver. Vispa ner blandningen i bunken tillsammans med mjölken.
Färskostfyllning
- Rör samman färskost, florsocker, vaniljsocker och ägget till en jämn smet.
- Häll hälften av sockerkakssmeten i formen. Ringla färskostkrämen över smeten och häll sedan över resten av sockerkakssmeten.
- Dela, kärna ur och skär äpplena i skivor. Blanda dem med socker och kanel. Fördela jämnt över hela kakan.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45-50 minuter. Testa med en sticka i mitten att den kommer ut ren.
- Låt svalna och pudra med florsocker vid servering.