Glutenfria semmelbullar

NYHET
Mjölk- och glutenfria semmelbullar
Foto: Tv4
Madeleine Olsson
Madeleine Olsson

Glutenfria semmelbullar

20 ingredienser

2 h

Madeleine Olsson gästar Nyhetsmorgon och bjuder på riktigt goda semlor som dessutom är glutenfria! Semlor som passar de allra flesta helt enkelt. Gör dem mjölkfria genom att använda kokosfett i stället för smör. Testa gärna att fylla dem med en len och laktosfri vaniljkräm!

Ingredienser

portioner

Semlor

  • 25 g jäst
  • 500 g vatten [5 dl]
  • 130 g strösocker [1,5 dl]
  • 7 g kardemummakärnor [2 tsk]
  • 60 g majsstärkelse [1 dl]
  • 90 g majsmjöl [1,75 dl]
  • 20 g pofiber [6 msk]
  • 200 g rismjöl [2,5 dl]
  • 20 g bakpulver [6 tsk]
  • 1 g salt [0,5 tsk]
  • 13 g psylliumfrö, malen [1,5 msk]
  • 10 g xantangummi [1 msk]
  • 3 ägg
  • 50 g smör, rumsvarmt (el kokosfett)

Mandelfyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 2 tsk malen kardemumma, nystött (kan uteslutas)
  • 4 msk vatten
  • 50 g sötmandel, rostad och hackad med skal

Montering

  • grädde, vispad
  • florsocker

Gör så här

Semlor

  1. Blanda jäst och vatten i en köksassistent.
  2. Tillsätt socker och nystött kardemumma.
  3. Blanda de torra ingredienserna för sig innan du även tillsätter dem.
  4. Tillsätt sedan ett ägg i taget och arbeta degen mellan varje ägg.
  5. Blanda slutligen i det mjuka smöret.
  6. Låt degen jäsa i ca 2 timmar, eller i kylen över natten täckt med plast. Degen blir bättre och får en smidigare konsistens om du låter den kalljäsa. Detta är nämligen en lös och kladdig deg.
  7. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  8. Dela upp degen i lika stora delar, ca 20 stycken.
  9. Fukta händerna med vatten och forma bullarna på bakbordet utan mjöl. Tryck in degen under bullen tills du har en slät och rund form. Det krävs lite övning!
  10. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter. När du försiktigt trycker på en bulle ska den svikta lite.
  11. Grädda bullarna i ca 7 minuter.

Fyllning

  1. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen.
  2. Tillsätt lite mer vatten om det behövs för att få till önskad konsistens.

Montering

  1. Dela varje bulle så du får en botten och ett lock.
  2. Fördela mandelfyllning på botten och spritsa grädden fint ovanpå.
  3. Lägg på locket och pudra slutligen florsocker över.