Mjölkfri vaniljkräm

NYHET
Mjölkfri vaniljkräm
Foto: TV4
Madeleine Olsson
Madeleine Olsson

Mjölkfri vaniljkräm

6 ingredienser

30 min

Testa att fylla dina semlor med vaniljkräm nästa gång. Det blir underbart krämigt och gott! Om du får vaniljkräm över så frys in den tills du ska göra andra bullar. En fryst vaniljkräm kan bli lite grynig men när du ändå ska grädda bullarna i ugnen kommer det inte märkas.
Testa gärna Madeleine Olssons recept på mjölk- och glutenfria semmelbullar!

Ingredienser

portioner sats
  • 250 g mjölk (eller mjölkfritt alternativ, t.ex. alpros soyagrädde) [2,5 dl]
  • 0,5 vaniljstång
  • 70 g äggula [3-4 st]
  • 70 g strösocker [0,7 dl]
  • 25 g majsstärkelse [0,5 dl]
  • 25 g smör (eller margarin)

Gör så här

  1. Koka upp mjölk tillsammans med en delad och urskrapad vaniljstång.
  2. Ställ sedan kastrullen åt sidan för att dra en stund.
  3. Vispa äggula, socker och majsstärkelse fluffigt.
  4. Häll mjölken över äggulesmeten och blanda runt.
  5. Häll tillbaka blandningen i kastrullen igen och hetta upp på medelvärme under vispning. Det får inte brännas vid så håll koll på värmen.
  6. Krämen ska tjockna så vispa på - det tar ett par minuter.
  7. När krämen är tjock och blank är den nästan klar.
  8. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smör eller margarin och vänd runt det så att allt blandas fint.
  9. Häll upp vaniljkrämen i en ren skål, plasta ytan och ställ till kylning.

Tips! Vaniljstänger går bra att använda mer än en gång. Det finns mycket smak kvar i dem! Spara därför den använda vaniljstången och använd den när du t.ex. kokar hallonsylt.