Tommy Myllymäkis saftiga cheeseburgare

koket.se
Tommy Myllymäkis saftiga cheeseburgare
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Tommy Myllymäkis saftiga cheeseburgare

12 ingredienser

25 min

Tommy Myllymäkis recept på världens godaste hamburgare gjorda på högrevsfärs, smält ost och hemslagen majonnäs.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Cheeseburgare

  • 600 g högrevsfärs
  • salt
  • svartpeppar
  • 80 g cheddarost (eller gruyere, att hyvla)
  • 2 gula lökar
  • 2 saltgurkor
  • smör, till stekning
  • 4 hamburgerbröd

Majonnäs

  • 1 äggula
  • 2 tsk senap
  • 3 dl matolja
  • 1 msk vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Börja med majonnäsen, blanda ner äggulan, senapen och vinägern i en bunke. Tillsätt matoljan i en tunn stråle medan du vispar hela tiden. Använd elvisp eller handvisp. När majonnäsen är tjock och du ser dragen/spåren av vispen i majonnäsen är den klar.
  2. Skiva löken tunt och stek den mjuk i en stekpanna med lite smör på låg värme tills den är mjuk och fått lite färg.
  3. Förbered osten genom att skära tunna skivor och skär sedan långa tunna skivor av gurkan. Ta av löken från pannan och låt vila på en tallrik. Skär bröden och gör rent stekpannan, i den skall bröden stekas.
  4. Dela färsen i lika stora bitar och forma fyra hamburgare, pressa ihop färsen utan att arbeta med den för mycket.
  5. Stek bröden i en torr panna så de får lite stekyta.
  6. Platta till burgarna och stek på hög värme i en panna utan fett, köttet släpper fett som burgarna steks i. Tryck till burgarna medan de steks för de har en förmåga att dra ihop sig och resa sig. Stek ca 2 minuter per sida, ge burgarna ordentligt med stekyta. När det börjar bli färdiga, lägg på osten på varje burgare.
  7. Lägg hamburgarna på brödet, låt köttsaften rinna ner i brödet och ge smak. Toppa med stekt lök och gurka. Klicka och bred på majonnäsen på toppen och lägg ihop burgarna. Servera och ät på direkten!