Sej med krispiga grönsaker och brynt smöremulsion

koket.se
Sej med krispiga grönsaker och brynt smöremulsion
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Sej med krispiga grönsaker och brynt smöremulsion

19 ingredienser

1 h

Tommy Myllymäkis vinnande fiskrecept från Bocuse d'Or! Sej fylld med rökt hälleflundra serveras med krispiga grönsaker och brynt smöremulsion.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g sejfilé (eller sejrygg, i 4 bitar)
  • 8 skivor kallrökt hälleflundra (rökt lax går bra)
  • 250 g smör
  • 8 g ättika
  • 2 äggulor
  • 8 vita sparrisar, skalade
  • 1 broccoli
  • 200 g champinjoner
  • salt
  • 100 g vattenkrasse
  • 8 blåmusslor, kokta (recept nedan)
  • 1 dl musselbuljong (recept nedan)

Koka musslor

  • 1 kg blåmusslor
  • 1,5 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 msk olivolja
  • 2,5 dl torrt vitt vin
  • 0,5 dl persilja

Servering

  • krasse

Gör så här

  1. Skrubba blåmusslorna. Fräs vitlök och schalottenlök i olja några minuter så den mjuknar, slå på vinet och låt koka i ca 2 minuter.
  2. Knacka på musslorna, kasta alla som inte stänger sig och låt koka under locka i ca 5 minuter. Alla musslor som öppnat sig är redo att använda i rätten, endast 8 behövs. Spara ca 1 dl av buljongen till rätten, sila av den för mer elegant känsla.
  3. Ta urbenade fina filéer av sej, skär längs med ryggen försiktigt utan att skär igenom, så att filén kan vikas dubbelt. Lägg sedan två skivor rökt fisk mellan och lägg över den andra sidan av filén så den rökta fisken blir som köttet i en hamburgare och sejen blir brödet. Skär sedan fisken i portionsbitar och lägg i en lättsmord ugnsform. Toppa med lite olja samt salt.
  4. Baka i ugnen på 160 grader i ugnen tills den är 38 grader i mitten, ca 10 minuter.
  5. Skär ner skalad sparris, broccoli och champinjoner i mindre bitar, skär dem snyggt och behåll allt i samma storlek. Börja med att koka sparris i ca två min, fortsätt med champinjoner och broccoli i ca 1 minut. Koka allt i vatten precis så det knappt täcker grönsakerna tillsammans med salt. När allt börjar bli klart, lägg ner en klick smör, ca 50 g och musslorna.
  6. Bryn resterande smör och låt svalna, koka upp buljongen och låt komma ner i temperatur. Lägg äggulorna i en blender, slå på buljongen och under tiden som allt mixas, häll på det brynta smöret försiktigt så såsen binder. Avsluta såsen med ättika och salt, blanda och servera på toppen av fisken tillsammans med grönsakerna. Toppa med klippt smörgåskrasse på toppen.