Sotad lax med palsternacka i brynt sojasmör

koket.se
Sotad lax med palsternacka i brynt sojasmör
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Sotad lax med palsternacka i brynt sojasmör

15 ingredienser

30 m

Snabbhalstrad lax serveras med kokt palsternacka, brynt sojasmör och avokadokräm.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

lax

  • 600 g lax
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk salt

Palsternacka i brynt sojasmör

  • 600 g palsternacka
  • 100 g smör
  • 4 msk soja

Avokadoröra

  • 4 avokador
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 tsk limefrukt, saft
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 4 msk färsk koriander, hackad
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • 100 g rostade cashewnötter
  • korianderblad

Gör så här

  1. Dela laxen i mindre bitar. Gnid in fisken i salt och socker. Låt stå medans du lagar till palsternackan och avokadoröran. Torka sedan med papper och sota snabbt i stekpanna ca 1 minut på var sida. Servera direkt.
  2. Skala palsternacka och dela ev. i mindre bitar. Koka mjuka i saltat vatten. Kyl ner. Bryn smöret och tillsätt soja. Värm palsternacka ordentligt i smöret innan servering.
  3. Skala, kärna ur och mosa avokadon. Blanda med övriga ingredienser och smaka av med salt.