Påsktårta med apelsin och choklad

koket.se
påsktårta med apelsin och choklad 2024
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Påsktårta med apelsin och choklad

22 ingredienser

Underbar tårta med chokladkräm, apelsinsylt och vispad grädde. Täcks med marsipanlock. Perfekt till påskfirandet.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 170 g strösocker [2 dl]
  • 60 g vetemjöl [1 dl]
  • 80 g potatismjöl [1 dl]
  • 5 g bakpulver [1 tsk]
  • 0,5 citron, zesten
  • smör
  • ströbröd

Chokladkräm

  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 60 g äggula [4 st]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 20 g majsstärkelse [2,5 msk]
  • 1 vaniljstång
  • 350 g standardmjölk [3,5 dl]
  • 25 g osaltat smör

Dränkning

  • 2 apelsiner, saften
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • cointreau, att smaksätta med

Montering

  • 5 dl grädde, vispad
  • 4 msk sylt (apelsinsylt el apelsinmarmelad)
  • 1 st marsipanlock, i valfri färg
  • mandelmassa, riven (eller marsipan)
  • potatismjöl, till kavling

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en rund form cirka 24 cm i diameter med löstagbar kant.
  2. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
  3. Värm på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull, häll över i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp.
  4. Sikta i lite i taget av mjöl blandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet, blanda i citronzest och häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 20-23 min. Gör ett stickprov.
  5. Ta ut ur ugnen och låt botten kallna. Skär botten i 3 delar.

Chokladkräm

  1. Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
  2. Blanda äggula, socker, maizena i en annan bunke.
  3. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna och lägg det tillsammans med mjölken i en kastrull. Koka upp mjölken och blanda ner den ordentligt i ägguleblandningen. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omrörning tills blandningen tjocknar till en kräm.
  4. Häll krämen över chokladen, klicka i smöret och blanda tills chokladen har smält. Täck med plastfolie och låt stå i kylen 1 timme tills den svalnat helt.

Dränkning

  1. Pressa ut saften ur apelsinerna, koka upp det tillsammans med strösocker och smaksätt med
  2. Cointreau. Ställ åt sidan och låt svalna.

Montering

  1. Ta den översta av de tre tårtdelarna, vänd upp och ner. Med en pensel, dränk botten med apelsinlagen. Fortsätt med ett lager apelsinmarmelad samt ett tunt lager grädde.
  2. På med nästa botten och lägg på ett lager chokladkräm, riv över mandelmassa och bred ut ett tunt lager grädde.
  3. På med sista botten, avsluta med att stryka upp tårtan med grädde. Ge den en kupolformad topp och håll den slät med grädde runt om.
  4. Om du inte använder ett färdigt marsipanlock, kavla ut marsipanen så den är ca 3-4 mm tunn, använd potatismjöl så den inte fastnar. När den är tillräckligt stor för att täcka tårtan, rulla upp den på en pinne och rulla ut den över tårtan. Pressa dit den försiktigt så den sitter på plats. Dra med handen längs sidan så den fastnar. Skär sedan bort överbliven marsipan och låt stå i kylen minst en, två timmar så den sätter sig. Servera!