4 färsk lax, skinn- och benfria skivor av (à ca 150 g)
0,5 citron, saften och rivet skal
300 g svamp (t ex champinjon eller skogschampinjoner)
2 schalottenlökar
1 dl basilika, strimlad
1 fänkål
2 msk smör
ca 2 msk olivolja
salt
svartpeppar
Potatissallad
12 små (helst färska) potatisar
0,5 fänkål, finstrimlad
1 rödlök, strimlad
1 dl rucolasallad
3 msk kapris
dressing
4 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 msk mynta, strimlad
1-1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Borsta, skölj och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten (passa noga så att den inte blir överkokt).
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av och svalna.
Skär potatisen i halvor eller kvartar, beroende på storlek och lägg den i en stor salladsskål.
Finstrimla halva fänkålen och blanda i salladsskålen tillsammans med strimlad rödlök, rucola och
kapris.
Rör ihop olivolja, rödvinsvinäger, strimlad mynta, salt och svartpeppar till en dressing. Häll dressingen över salladen. För att få en välblandad potatissallad med alla ingredienser hela och
snygga: skaka skålen försiktigt och häll sedan salladen mellan de två skålarna några gånger.
Smaka av med salt, peppar och eventuellt med ytterligare lite olja och vinäger. Låt salladen stå och dra en stund innan den serveras.
Salta och peppra laxskivorna på båda sidor. Pressa över citronsaft.
Putsa och borsta svampen ren och skär den i bitar.
Finhacka schalottenlöken och skär basilikan i strimlor.
Skölj, ansa och dela fänkålen, skär den sedan i skivor.
Hetta upp smör i en stekpanna. Lägg i laxskivorna och stek dem på god värme, i ca 23 minuter, för att få en fin stekyta. Ös dem med smöret under stektiden. Häll hälften av olivoljan (1 msk) i en ugnsform. Flytta försiktigt över laxskivorna i formen och riv citronskal över. Lägg fänkålen vid sidan om.
Sätt in formen i ugnen på 200 grader ca 10-15 minuter (tillagningstid beräknas efter fiskens tjocklek).
Fräs svamp och lök i olivolja (1msk) i ett par minuter, tills ev. vätska kokat in. Blanda sist i basilikan.
Servera laxen med potatissalladen, fänkålen och svampfräset. Toppa med lite strimlad basilika.