Lammracks med provencalsk paj och het aioli

Lammracks med provencalsk paj och het aioli

Lammracks med provencalsk paj och het aioli

Av: Maria - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

60 min

Provence är känd för sin goda kryddblandning som används i flera olika delar av denna rätt. Hela rätten doftar Sydfrankrike och kommer att göra dig oerhört populär i vänkretsen. I det här receptet ersätts potatis eller andra tillbehör av en välsmakande paj. Bon appetit!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Marias drycktips
5358 Soprasasso Valpolicella Ripasso, Veneto, Italien, 99:-

"Ett fruktigt och kryddigt vin med inslag av björnbär och blåbär. Vinets frukt och runda tanniner blir en fin match till lammracksen samt getostpajen."

Ingredienser

portioner

Lammracks

  • ca 800 g lammrack
  • 1 tsk örter provencale
  • salt
  • peppar, färskmalen
  • smör, till stekning

Kryddolja

  • 0,5 dl färska örter, finhackade
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • peppar, färskmalen

Tomat- och getostpaj

  • 250 g smördeg
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 dl ost, riven
  • 5-6 tomater
  • 200 g getost
  • 2 rödlökar

Het aioli

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 klyfta vitlök
  • röd chilifrukt
  • 1 tsk citron, pressad
  • 2 dl rapsolja
  • 1 krm salt
  • vitpeppar

Gör så här

Lammracks

  1. Ta fram lammracksen från kylen cirka en timma innnan du ska tillaga dem. Stek dem på hög värme i en blandning av rapsolja och smör för bästa stekyta. Stek racksen ett par minuter/sida.
  2. Salta och peppra och stör över den provencalska kryddblandningen. Lägg dem sedan i en ugnsform. Sätt i en stektermometer och ställ in i ugn på 175 grader tills innertemperaturen är 60 grader (för rosa kött).

Kryddoljan

  1. Blanda oljan med kryddorna och smaka av med salt och peppar. Oljan ska hällas över pajen före den gräddas.

Tomat- och getost paj

  1. Rulla ut den färska smördegen och lägg den i en springform på ca 22-24 cm i diameter.
  2. Bred dijonsenapen över smördegen. Lägg ett tunt lager med den rivna osten över senapen. Varva nu med skivade tomatskivor, rödlöksringar och getost skivor i ett snyggt mönster i formen. Ringla örtoljan på toppen och sätt in i ugnen. 190 grader i ca 25-35 minuter. Låt den gärna vila ett par minuter före servering.

Het aioli

  1. Blanda äggulan med dijonsenap, pressad vitlök, finhackad röd chili (börja med att tillsätta hälften av den hackade mängden), salt och peppar.
  2. Tillsätt oljan, lite i taget, under kraftig vispning. Avsluta såsen med citronsaften och eventuellt mer chili och salt och peppar om det behövs. Tillsätt några droppar om majonnäsen är för tjock.
  3. Lägg upp en vacker tallrik med en bit paj, lammracks och en liten topp med aioli. Lägg till lite ruccola med en god olivolja ringlad över om du önskar lite mer grönt på tallriken.