Spansk paprikagryta med fläskfilé

Spansk paprikagryta med fläskfilé
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Spansk paprikagryta med fläskfilé

43

15 ingredienser

30 min

Jättegod fläskfilégryta med paprika, oliver och timjan. Perfekt bjudmat som är enkel att göra till många.

Ingredienser

portioner4
  • 600 g fläskfilé
  • 1 gul lök, i tunna båtar
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 1 vardera röd, gul och grön paprika
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 dl vatten
  • 3 dl crème fraîche
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • några kvistar färsk timjan
  • 1-2 dl svarta oliver
  • 3 dl paellaris (eller avioriris)
  • salt
  • malen svartpeppar
  • neutral matolja, att steka i
  • ris, till servering

Gör så här

  1. Börja med att koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Putsa och skiva fläskfilén i ca 1,5 cm bitar och salta och peppra. I en djup gryta, bryn köttet på medelhög värme ca 1 minut per sida så det får fin färg. Lägg över på en tallrik.
  3. Skär paprika i ca 3x3 cm bitar.
  4. Stek paprikan i grytan på hög värme tills den börjar ta färg och blir lite sotad i kanterna. Tillsätt lök och vitlök och låt steka med tills de blir mjuka. Häll då på vatten, crème fraiche, kalvfond och paprikapulver. Hacka några kvistar timjan och lägg i grytan tillsammans med svarta oliver.
  5. Låt det hela få ett uppkok och smaka av med salt och peppar. Lägg i fläskfiléskivorna och låt koka i 1 minut. Plocka några timjanblad och toppa grytan med och servera med det kokta riset.