Saftig fläskfilé med bearnaise och ugnsrostade rotsaker

Saftig fläskfilé med bearnaise och ugnsrostade rotsaker
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Saftig fläskfilé med bearnaise och ugnsrostade rotsaker

65

23 ingredienser

40 min

Bästa fredagsmiddagen med stekt fläskfilé, ugnsrostade rotfrukter och hemslagen bearnaise.

Ingredienser

portioner4

Rotfrukter

  • 2 palsternackor
  • 2 morötter
  • 4-8 potatisar
  • 0,25 rotselleri
  • 1 gul lök
  • 1 hel vitlök
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Bearnaisesås

  • 250 g smör
  • 2 bananschalottenlökar
  • 10 dragonstjälkar, bladen borttagna
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 10 vitpepparkorn
  • 3 äggulor
  • bladen från dragonstjälkarna, hackade
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Fläskfilé

  • 600 g fläskfilé
  • rapsolja och lite smör, att steka i
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär rotfrukterna i bitar och lägg i en ugnsform. Skär av toppen av vitlöken och lägg i formen. Ringla olivolja över, salta och peppra. Rör runt. Rosta i ugnen i 35 minuter.
  3. Under tiden gör vi bearnaisesåsen. Skira smör och ställ åt sidan så länge.
  4. Finhacka schalottenlök och dragonstjälkarna. Koka upp tillsammans med vinäger, vatten, hackad schalottenlök, dragonstjälkar och vitpepparkorn. Låt koka ner till halva mängden. Sila och spara vätskan.
  5. Vispa ihop vätskan med äggulor i en kastrull över vattenbad till det blir krämigt.
  6. Tillsätt det skirade smöret droppvis till en tjock, krämig sås. Lägg i de hackade dragonbladen och blanda. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  7. Putsa fläskfilén fri från hinnor och fett. Skiva 2,5-3 cm tjocka skivor och salta och peppra.
  8. Stek på medelvärme i rapsolja och en klick smör, ca 2-3 minuter på sida.