Fiskgryta med fransk pistou

3 röster
30 min
4

Saffransdoftande fiskgryta med lax och räkor. Serveras med pistou, den franska varianten på pesto.

Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • 400 g färsk lax
  • 200 g skalade räkor
  • 1 gul lök, i tunna skivor
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 morötter, i slantar
  • 4 potatisar i tärningar
  • 1 fänkål, i ca 0,5 cm skivor
  • 400 g finkrossade tomater
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • 1,2 l fiskbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 1 citron
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 stor kruka basilika
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja

Gör så här

  1. I en stor gryta, fräs lök och vitlök i lite olja tills de är mjuka. Lägg i morötter, potatis och fänkål och låt steka med i någon minut. Häll på saffran, krossad tomat, timjan, lagerblad, vitt vin och buljong och låt koka i 20 minuter. Smaka sedan av med salt och peppar samt citron.
  2. Dra av grytan från värmen och lägg i laxen. Lägg på locket och låt stå i 5 minuter.
  3. För att göra pistou, plocka av alla bladen från basilikan och lägg i en mortel tillsammans med vitlöksklyftor. Droppa i olivoljan och mortla till en krämig röra. Smaka av med salt.
  4. Lägg räkorna i grytan precis innan servering och servera med pistou och en bit gott bröd.
16 januari 2015

Laddar fler recept